Lesica Tancunica i Domicine kokoši


U prostorijama raškog Kulturno-umjetničkog društva Rudar promovirana je slikovnica na labinskom dijalektu autorice Mirande Škalamera Verbanac "Lesica Tancunica i Domicine kokoši".

Riječ je o drugoj slikovnici ove autorice, u izdanju Udruge Arsia Art iz Raše. Slikovnicu je ilustrirala po svom dječjem viđenju Leticija Trinajstić, učenica drugog razreda Osnovne škola "Ivo Lola Ribar" PO Kature, a priču je prepričala na CD-u Rina Miletić na inicijativu same autorice. Naime, na djeci zanimljiv i razumljiv način, autorica je prenijela na papir jedan istiniti događaj iz djetinjstva. U razumijevanju slikovnice djeci, zasigurno su pripomogli crteži talentirane autorice. Veli da je ljubav prema crtanju otkrila još u vrtiću, a nerijetko knjige koje pročita, prenese na papir kroz crteže. U bliskoj budućnosti voljela bi ilustrirati još koju slikovnicu, dok se u budućnosti vidi kao dizajner interijera.

Sama autorica veli da su njena djela nastala u svrhu očuvanja i promicanja labinskog dijalekta. Inspiracije joj ne nedostaje, već nedostaju financijska sredstva za tiskanje. No, nekako nam se čini da će se tradicija nastaviti te da će i iduće godine pred Božić izaći nova slikovnica.

U programu su sudjelovala djeca iz škole u Vozilićima pod mentorstvom učiteljica Tamare Poldrugovac Franković i Tatjane Stepčić, kao i nekoliko djece škole iz Vineža, koja su recitirala poeziju same autorice. Program su obogatile članice RKUD-a Rudar Rafaela Blažina i Adriana Miletić, zbor Mimoze, Franko Kalac, a pjesnikinja Rina Miletić je djeci pročitala priču. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter