Lesar: Zbogom socijalnoj državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Je li je gospoda Kosor u studenom 2007. znala za odluku Vlade o prodaji TLM-a za jednu kunu i da TLM ima ugovor s HEP-om o povlaštenoj cijeni struje? Ako je za to znala onda se treba pridružiti Polancecu. Ako nije za to znala onda treba dati ostavku jer donosi odgovorne odluke, a ništa ne zna što je preopasno za funkciju premijerke", porucio je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista-stranke rada s konferencije za novinare u Pazinu gdje je ta stranka prvi put predstavljena u Istri.

Vladine gospodarske mjere je Lesar ocijenio rjecima: "zbogom socijalnoj državi i zabetoniranju sustava neoliberalizma pod kontrolom hrvatskih kapitalista iz HUP-a koji upravljaju hrvatskim financijama, ekonomijom i gospodarstvom u cjelini dok Vlada provodi njihov koncept".

Lesar tvrdi da izmjene u porezu na dohodak nece povecati place vec smanjiti prihode opcina, gradova i županija koji ce proracunske rupe pokriti povecanjem lokalnih davanja. Nakon Vladine najave o raskidanja kolektivnih ugovora u javnom sektoru Lesar ocekuje da ce to uskoro uciniti i privatni pa ce se prava svih zaposlenih svesti na minimalnu placu od 2.814 kuna brutto i najnižu osnovicu za placanje doprinosa koja je još niža od toga i iznosi od 2.700,60 kuna što je nazvao skandaloznim.

Istaknuo je da treba raspisati referendum oko Ustavnih promjena dok je za glasanje dijaspore nazvao "izmišljenim sukobom i sramotnim ponašanjem" gdje HDZ i SDP pregovaraju, a možda su se vec i dogovorili, o fiksnoj kvoti tih zastupnika bez obzira na to koliki bude odaziv na glasanje.

Uz Lesara u Istri su Tonci Majica, predsjednik Nacionalnog vijeca i Jasna Juricic, povjerenica za Istru.


Podijeli: Facebook Twiter