Lesar: Tamo gdje imamo liste dobivamo mandate

Dragurin Lesar i kandidat laburista za župana Ticijan Peruško građanima su dijelili jabuke (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Dragurin Lesar i kandidat laburista za župana Ticijan Peruško građanima su dijelili jabuke (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Po prvi put na lokalne izbore ove godine izlazi treća stranka u zemlji- Hrvatski laburisti- čiji se predsjednik Dragutin Lesar na pulskoj tržnici danas družio s građanima dijeleći im pritom jabuke. Kazao je da su im izborna očekivanja velika i da je siguran da će svugdje proći izborni prag.

-Nemamo ankete prema kojima bi se ravnali i odluku definitivno prepuštamo biračima na biralištima. Naše će liste svugdje proći, u to sam uvjeren, a pola Hrvatske smo popunili sa svojim listama za općinska i gradska vijeća i županijsku Skupštinu. Ovo je velik test za stranku i naše kandidate jer se načelnici gradonačelnici i župan biraju neposredno, kaza je Lesar i dodao da im je cilj osvojiti što veći broj mandata i tako u predstavnička tijela regrutirati što veći broj ljudi iz stranačkih redova.

Iako imaju kandidata za istarskog župana, izostao je kandidat za pulskog gradonačelnika. -To je odluka pulskog ogranka, rekao je Lesar, dodajući da stranka ne namjerava davati podrške drugim kandidatima u slučaju da se o novom istarskom županu bude odlučivalo u drugom krugu. Osvrnuo se i na odnose IDS-a i SDP-a na lokalnom i nacionalnom nivou.

-Ta je situacija vrlo zanimljiva, dapače to se rijetko viđa. Stranke koje na nacionalnom nivou tobože odgovorno rukovode zemljom, ovdje u Istri si kontriraju, pa s jedne strane imamo IDS i HNS protiv SDP-a, veli Lesar i dodaje da nacionalna koalicija počiva na matematici i foteljaštvu.

-Sadašnji su partneri zbrojili mandate kako bi formirali parlamentarnu većinu, a u osnovi nemaju ništa zajedničko. Podijelili su funkcije i svađaju se o kadrovskoj politici. Gospodarstvo praktički nitko ne vodi. Iako su IDS i HSU dio vlasti, iskreno, ne mogu se sjetiti o čemu to u Hrvatskoj odlučuju Ivan Jakovčić ili Silvano Hrelja. Ti isti nacionalni partneri se na regionalnom nivou tuku u suprotstavljenim taborima i u Puli se gledaju ispod oka, dok su u Zagrebu i dalje dobri partneri, zaključio je. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter