Lesar: Prirodni smo saveznik sindikata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Prva velika akcija Hrvatskih laburista bila je pomoc sindikatima u prikupljanju potpisa za referendum. Zašto ste stali uz sindikate, a protiv Vlade?

- U našem programu stoji da smo prirodni saveznik sindikata. Sindikati su interesna organizacija koja doživljava žestoke napade kada progovori politickim jezikom. Upravo zbog prirodnog savezništva sa sindikatima te kao stranka koja zastupa one što žive od svog rada, bilo je normalno da pomognemo sindikatima u prikupljanju potpisa za referendum o izmjenama ZOR-a.

- Imate li svoj prijedlog izmjena ZOR-a ili nacrt novog zakona?

- U ovom trenutku Sabor ne raspravlja o ZOR-u, a po mom mišljenju Zakon o radu sada ne bi trebalo mijenjati. Sindikati su pokrenuli akciju protiv cinjenice da se ZOR mijenja. Inzistirat cemo na tome da parlament ne raspravlja o ZOR-u prije održavanja referenduma.

- Kako ce se referendum održati - po odredbama starog ili novog Ustava?


- Vladimir Šeks kaže da je sakupljanje potpisa zapocelo po starom Ustavu, pa da po njemu treba i završiti taj posao. Ako je tako, onda su i pregovori s EU-om poceli u vrijeme starog Ustava, pa bi on trebao vrijediti i za referendum o ulasku Hrvatske u EU, a to znaci da bi za ulazak RH u EU trebalo glasati više od 50 posto od upisanih biraca, a ne onih koji pristupe referendumu.

- Hoce li Vlada odraditi svoj mandat do posljednjeg dana?

- Premijerka ce biti u Banskim dvorima do kada to bude željela. Vladajuca koalicija slijepljena je strašno jakim ljepilom vlasti i interesa i ne vidim partnera medu njima koji bi se toga odrekao. Stoga smatram da cemo docekati redovne izbore u 2011. godini. (D. GRAKALIC)

CIJELI RAZGOVOR PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter