Lesar i Vuljanic osnivaju novu stranku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politicka scena u Hrvatskoj bit ce bogatija za još jednu stranku, koju pokrecu HNS-ovi disidenti Dragutin Lesar i Nikola Vuljanic. Po uzoru na britansku ljevicu, ime joj je Hrvatski laburisti - Stranka rada. Svoj osnivacki kongres nova ce politicka opcija u nazocnosti prvih 150 clanova održati u subotu na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu, a ocekuje se da ce na funkciju prvog predsjednika biti izabran upravo Lesar.

Ovaj je istaknuti saborski zastupnik maticni HNS napustio u travnju 2008. godine, objavivši to preko svojeg osobnog bloga. Tocne razloge nikada nije obrazložio javnosti, no nije teško pretpostaviti da su bili vezani za izbor na mjesto predsjednika stranke Radimira Cacica, odraden samo dva dana prije. Lesaru je Cacic tada ponudio mjesto zamjenika predsjednice Kluba zastupnika HNS-a, no ovaj je to odbio i rekao «zbogom» narodnjacima.

I Vuljanicev je odlazak iz HNS-a imao posredne veze s internetom. On je nakon Lesarovog odlaska na stranici politika.com izrazio podršku bivšem kolegi, optuživši usput Vesnu Pusic i Radimira Cacica za bezobzirnost i nepostojanje ikakvog drugog stava osim «dajte sve meni». Koji dan poslije bivši je saborski zastupnik suspendiran s mjesta šefa HNS-a u Karlovackoj županiji, a ubrzo i službeno izbacen iz stranke na Sudu casti.

Inicijatori pokretanja nove stranke zasad su odbili dati izjave za javnost, rekavši da žele prvo sve pripremiti u miru i obaviti registraciju.


Podijeli: Facebook Twiter