Lesar: Građana se ne treba bojati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i s odmora nastavlja "bockati" Milanovićevu Vladu. Iako je Sabor u "mirovanju" - a zastupnici na ljetovanju - Lesar je ovih dana promovirao problem prodaje državne imovine kao nešto što se skriva od parlamenta. Popularni zastupnik - koji je na rejting listi pozitivnih političara na drugom mjestu, odmah iza predsjednika Josipovića - otvoreno govori i o slučaju dr. Pupovca, dok za referendum o Plominu kaže da ga treba raspisati i potom poslušati građane.

- Plašite li se da će Vlada "rasprodati" državnu imovinu prije nego što Sabor donese strategiju koju predviđa zakon?
- Tako je. Vlada namjerno bojkotira usvajanje strategije jer bi time morala otvoriti saborsku raspravu. Morali bi u Saboru obrazložiti suludu ideju o prodaji HPB-a pa zato žele izbjeći raspravu i sve prodavati kako misle da treba. Sve po deset kuna, kao u kineskom dućanu!
- Ne podsjeća li Vas takav odnos prema Hrvatskom saboru na ono što smo već vidjeli u prošlim mandatima i za vlasti HDZ-a?
- Vlada Zorana Milanovića postavila se kao da je iznad Sabora, što je moguće jer to dozvoljava i rukovodstvo parlamenta. Točno je da mi dramatiziramo, jer situacija i jest dramatična. Vlada čini sve da spriječi parlamentarnu raspravu o prodaji državne imovine. U vrijeme HDZ-a oni su ponekad znali odglumiti da im je Sabor važan. Milanovićeva Vlada niti to ne čini.
- Država je potrošila velik proračunski novac za poljoprivredne poticaje?
- Podsjetio bih da je država u posljednjih desetak godina na razne poticaje u poljoprivredi uložila oko 25 milijardi kuna. Doprinos tih 25 milijardi za razvitak poljoprivrede ravan je nuli - a zamislite što bi bilo da je taj novac uložen u navodnjavanje. Očito se radi bez ikakve strategije, baulja u mraku i nismo u stanju čak ni izraditi planove koje ćemo poljoprivredne kulture saditi i navodnjavati. No, jasno je da je taj novac otišao u potkupljivanje biračkog tijela kroz osam godina vlasti HDZ-a. Novac za poljoprivredu potrošen je u predizborne svrhe!
- Podržavate li ideju raspisivanja referenduma o izboru energenta za TE Plomin C o kojem se u Istri dosta govori?
- Izgradnja Plomina nije sporna, ali suština odluke ugljen ili plin treba biti na građanima. Problem je i u tome što ih nitko nije uvjerio da je ugljen dobro rješenje jer je izostala komunikacija s njima. Ljude se ne može uvjeravati autoritetom, recimo prvog potpredsjednika Vlade, nego argumentima. Trebalo bi upoznati stanovništvo s detaljima, da vide i odluče je li bolji ugljen, ili kako kažu ekolozi, plin. U toj dvojbi treba raspisati referendum. Ne treba se bojati građana, nego ih treba poslušati! (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter