Lesar: Do Božića će i portiri biti državni dužnosnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od mjesec dana pauze saborski zastupnici vratili su se na svoja radna mjesta, a uoči sutrašnjeg aktualnog sata i početka plenarne sjednice posao su odrađivali na sjednicama saborskih odbora. Posebno je burno bilo na Odboru za Ustav, gdje oporba nije mogla prešutjeti povećanje plaća nekim državnim dužnosnicima.

"Zastupnici imaju koeficijent 5,27, ravnatelj HZZO-a 5,70 a njegov kolega iz HZMO-a ima 0,20 manje. Zašto se njima diže koeficijent? Ako je razlog taj što oni upravljaju velikim dijelom proračuna, zašto onda, primjerice, ministar financija nema veći koeficijent od ostalih ministara jer on raspolaže s više novca od njih?", kritizirao je HDZ-ov Davorin Mlakar intenciju Vlade da poveća koeficijente za plaće ravnateljima HZZO-a i HZMO-a.

Naime, povećanje koeficijenata pomoćnicima ravnatelja i njihovo dizanje na razinu dužnosnika u oporbi smatraju uvredljivim.

"Čestitam vam na hrabrosti, a ako tako nastavite, do Božića će i portiri biti državni dužnosnici", ironično je vladajućima čestitao Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Kritike su oporbeni zastupnici sasuli i zbog izmjena Zakona o pravima predsjednika nakon prestanka dužnosti, a zasmetalo im je to što se izmjene odnose na buduće predsjednike, ali ne i na aktualnog, koji je na dužnost stupio prije izmjena zakona.

Slične zamjerke imali su i vanjski članovi odbora, odnosno ustavni stručnjaci. Tako je Branko Smerdel vladajućima spočitnuo da je odredba koja obvezuje poslodavca da primi na isti posao dužnosnika nakon odrađenog mandata suprotna Ustavu RH, no s tim se nije mogao složiti SDP-ov Ivo Jelušić, kazavši da postoje i drugi zakoni kojima poslodavci moraju vratiti zaposlenike na posao. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter