Leron: Vodnjanski trg rasplesan narodnim melosom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mimohodom sudionika veceras je zapoceo dvodnevni, 12. po redu Medunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu.

Pet stranih i šest domacih folklornih skupina prodefiliralo je Trgovackom ulicom u kicenim narodnim nošnjama svoga kraja, usput plesom, pjesmom i svirkom pozivajuci mještane da im se pridruže na Narodnom trgu. Povorku je predvodio puhacki orkestar iz Bala, a odmah za njima išli su domacini manifestacije, folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan. Mimohod je završio na Narodnom trgu gdje su se mnogobrojnoj publici ponovo jednom kratkom tockom predstavile sve izvodacke skupine.

Nakon svecanog podizanja zastave festivala, cast da prvi stupe na pozornicu i predstave svoje tradicionalne plesove pripala je folklornoj skupini Maj iz grada Piešt'any u Slovackoj. Svojim veselim poskocicama i zanimljivim suknjama folklorašica koje se pri vrtnji otvaraju poput kišobrana živih boja, odmah su podigli atmosferu u publici koja ih je nagradila glasnim aplauzom. Slijedeca je na pozornicu izašla folklorna skupina Val Resia iz doline Resia pokraj Udina u Italiji, koja se ponosi svojom bogatom prošlošcu i specificnim kulturnim naslijedem koje dan danas proucavaju i bilježe mnogi svjetski strucnjaci. Naime, grupa je oformljena daleke 1838. godine nakon što je nekoliko mještana lokalne plesove predstavilo austrijskom caru Ferdinandu i njegovoj supruzi prilikom njihova posjeta Udinama.

U veselom i vrckavom ritmu nastavili su i gosti iz Slavonije, KUD Seljacka sloga iz Bogdanovaca, koji su na vodnjansku pozornicu donijeli malo šokackog duha, a istarski je balun, izmedu ostalog, predstavila mlada folklorna skupina KUD-a Dvigrad iz Kanfanara. Slijedio je uvijek zanimljiv nastup folklorne skupine Društva perojskih Crnogoraca Peroj 1657, a prvu vecer festivala zatvorili su folkloraši Zajednice Talijana iz Galižane.  (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC; snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter