Leron: Vodnjanski trg rasplesan narodnim melosom


Mimohodom sudionika večeras je započeo dvodnevni, 12. po redu Međunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu. Pet stranih i šest domaćih folklornih skupina prodefiliralo je Trgovačkom ulicom u kićenim narodnim nošnjama svoga kraja, usput plesom, pjesmom i svirkom pozivajući mještane da im se pridruže na Narodnom trgu.

Povorku je predvodio puhački orkestar iz Bala, a odmah za njima išli su domaćini manifestacije, folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan. Mimohod je završio na Narodnom trgu gdje su se mnogobrojnoj publici ponovo jednom kratkom točkom predstavile sve izvođačke skupine.

Nakon svečanog podizanja zastave festivala, čast da prvi stupe na pozornicu i predstave svoje tradicionalne plesove pripala je folklornoj skupini Maj iz grada Piešt'any u Slovačkoj. Svojim veselim poskočicama i zanimljivim suknjama folklorašica koje se pri vrtnji otvaraju poput kišobrana živih boja, odmah su podigli atmosferu u publici koja ih je nagradila glasnim aplauzom.

Slijedeća je na pozornicu izašla folklorna skupina Val Resia iz doline Resia pokraj Udina u Italiji, koja se ponosi svojom bogatom prošlošću i specifičnim kulturnim naslijeđem koje dan danas proučavaju i bilježe mnogi svjetski stručnjaci. Naime, grupa je oformljena daleke 1838. godine nakon što je nekoliko mještana lokalne plesove predstavilo austrijskom caru Ferdinandu i njegovoj supruzi prilikom njihova posjeta Udinama.

U veselom i vrckavom ritmu nastavili su i gosti iz Slavonije, KUD Seljačka sloga iz Bogdanovaca, koji su na vodnjansku pozornicu donijeli malo šokačkog duha, a istarski je balun, između ostalog, predstavila mlada folklorna skupina KUD-a Dvigrad iz Kanfanara. Slijedio je uvijek zanimljiv nastup folklorne skupine Društva perojskih Crnogoraca Peroj 1657, a prvu večer festivala zatvorili su folkloraši Zajednice Talijana iz Galižane.

Sutra se Leron nastavlja u 20.30 te će se moći pogledati vrlo atraktivni nastupi folklornih grupa iz Italije, Slovenije, Srbije i Istre. (Piše Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter