Leron: Ples i pjesma, ali i različiti običaji

započeo je 13. Međunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu (D. MEMEDOVIĆ)
započeo je 13. Međunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu (D. MEMEDOVIĆ)

Ples i pjesma, ali i različiti običaji, tradicija, kultura, sve se to spojilo na dvodnevnom Međunarodnom festivalu folklora Leron u Vodnjanu koji je ove godine doživio 13. izdanje, a započeo je u petak navečer svečanim mimohodom devet folklornih skupina te se nastavio na Narodnom trgu njihovim predstavljanjima na pozornici.

Nakon svečanog otvorenja Lerona koje je označeno podizanjem zastave, prva večer bila je rezervirana za "domaće snage", a svaka od pet skupina nastupila je s po tri točke. Prvi su se u karakterističnim nošnjama svojim tradicionalnim napjevima na talijanskom jeziku i plesovima predstavili domaćini, folklorna skupina vodnjanske Zajednice Talijana koji su već na početku svojom ritmičnošću i dobro uvježbanim nastupom razveselili publiku koja ih je nagradila veselim usklicima i burnim aplauzom.

Uslijedili su folkloraši KUD-a Rakalj, čije su specijalnosti svirka mantinjade i baluna na roženicama te plesanje istarskog baluna, ali i starih splitskih plesova u kojima se ogleda utjecaj zapadnog Mediterana za koji su karakteristične elegancija pokreta, profinjeno držanje i mekoća koraka.

Crnogorsko naslijeđe prezentirali su Perojci te su nastupile pjevačka i plesna skupina Folklornog društva Peroj 1657. Pjevačka skupina izvela je skladbu "Mlado pastirče", a u živopisnim, raskošnim šarenim nošnjama, Perojci su se predstavili i spletom crnogorskih kola uz skladbe poput "Poigraj, poskoči".

Koreografijama bilogorskih plesova predstavili su se pak folkloraši Kulturno-umjetničkog društva Bjelovar čiji su veseli ritmovi naišli na simpatije publike koja ih je nagradila toplim aplauzom. Društvo djeluje već 19 godina čuvajući običaje bjelovarsko-bilogorskog kraja, a često nastupa i izvan hrvatskih granica.

Iskusni u čestim javnim nastupima su i Galižanci što je su pokazali članovi tamošnje Folklorne skupine Zajednice Talijana "Armando Capolicchio". Osim svojim plesom i napjevima te elegantnim nošnjama, Galižanci su svojim rekvizitima poput tradicionalnih alata, rezerviranih za muški dio skupine i preslice za žene, uz glazbu pokazali i svakodnevne običaje svoga kraja.

U mimohodu Trgovačkom ulicom, koji je prethodio nastupima na otvorenoj pozornici na placi, predstavilo se svih devet skupina koje će sudjelovati na Festivalu pa su uz one koji su nastupili prve večeri, sudjelovali i plesači Folklorne skupine Federico Angelica iz talijanskog Aviana, još jedna talijanska skupina, Ortensia iz Ortezzana, Gradski folklorni ansambl Maglaj iz BiH te plesna skupina kulturnog društva iz grčkog Patrasa.

Pozdravnim riječima u ime organizatora manifestacije publici su se obratili predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana Livio Belci u tradicionalnoj nošnji, budući da je i sam sudjelovao u nastupu vodnjanske skupine, te predsjednik Talijanske unije, saborski zastupnik Furio Radin, kao i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter