Leron otvoren svečanim mimohodom folkloraša

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Vodnjanu je večeras svečano otvoren Leron, tradicionalna smotra folkloraša na kojoj se 17. put okupilo 350 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije, BiH i Portugala, stotinu više nego lani. Svečanost je započela večernjim mimohodom živopisno odjevenih folkloraša koji su se, praćeni pogledima okupljenih mještana i turista, spustili Trgovačkom ulicom, vodnjanskom kucavicom, sve do Narodnog trga, gdje je postavljena velika bina na kojoj su se u večernjim satima izmjenjivale folklorne skupine. 

Ove godine u istarski gradić - poznat po njegovanju svojih običaja, povijesne baštine i naslijeđa, ali i štovanju i očuvanju multikulturalnosti - stigli su članovi folklornih skupina Los pastoleros del roergue iz Francuske, Santa lucia i La rondinella iz Italije, Gacka iz ličkog Otočca, Rancho folclorico e regional do seixo iz Portugala, Napredak iz Doboja, te slovenskog društva Preddvor. Uz domaćine, Zajednicu Talijana Vodnjan, iz Hrvatske još stižu folkloraši Zajednice Talijana Galižane, KUD-a Mate Balote iz Raklja, te Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657."

Goste su pozdravili predsjednik Talijanske unije Furio Radin te predsjednik Zajednice Talijana Vodnjana Livio Belci, a program je otvorio vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, uputivši riječi dobrodošlice sudionicima i gostima. Zahvalio se Zajednici Talijana na organizaciji ove uspješne manifestacije, rekavši da mu je drago zbog toga što se tradicija nastavlja u gradu koji se može pohvaliti njegovanju i održanju multikulturalnosti. Naime, upravo se za trajanja Lerona, dva dana godišnje na vodnjanskom trgu sljubljuju folklorni običaji raznih naroda, a ulicama ovog grada odvija se pravi vatromet šarenih nošnji, zvukova instrumenata, pjesme i plesa.

Festival se nastavlja i u subotu, kad će se, kasno navečer, nakon nastupa svih sudionika, dodijeliti nagrade. Prije toga, u jutarnjim satima, predstavnike folklornih skupina primit će gradonačelnik, a održat će se i okrugli stol "Od serenada do ritualnih plesova u očuvanju narodne umjetnosti". U crkvi sv. Blaža u 18.30 održat će se misa, dok su folklorne radionice predviđene od 19.30 do 20.30 sati.

Organizatori su Zajednica Talijana Vodnjana i Talijanska unija, a sam festival nazvan je po tradicionalnom lokalnom muzičkom instrumentu. Leron se, napominju organizatori, može pohvaliti sve boljom posjećenošću iz godine u godinu, kao i dugom tradicijom, o čemu govori rapidan rast samih sudionika, kao i odaziv publike. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)Podijeli: Facebook Twiter