Leron otišao u ruke Mađarima

Nagradu publike osvojili su Mađari koji su svojim nastupom skoro srušili pozornicu (N. LAZAREVIĆ)
Nagradu publike osvojili su Mađari koji su svojim nastupom skoro srušili pozornicu (N. LAZAREVIĆ)

Mađarska folklorna grupa Sopron iz istoimenog madžarskog mjesta, pobjednik je ovogodišnjeg 15. međunarodnog festivala folklora Leron koji se proteklog vikenda održavao u Vodnjanu. Odlučila je tako mnogobrojna publika koja je najviše glasova, čak 1.400, dodijelila upravo Mađarima ocijenivši ih najboljima, pa je pobjednički simbol festivala, keramička skulptura Leron autora Igora Fabrisa otputovala u Mađarsku.

I ovogodišnja vodnjanska smotra folklora okupila je brojne posjetitelje koji su dvije večeri za redom na vodnjnskoj placi mogli uživati u bogatstvu plesova, nošnji i tradiciji ali i vidjeti svu raznolikost i bogatstvo običaja raznih folklornih skupina. Ove je godine na smotri nastupilo 250 folkloraša iz deset grupa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Kosova, Mađarske i Poljske.

Svi su se oni trudili pokazali u najboljem svijetlu ponosno ističući svu raskoš i specifičnost nošnji, plesova i narodnih napjeva. Tijekom dvodnevnog održavanja festivala predstavile su skupine GF Gallesano (Galižana), KUD Židan Parazol (Ljubljana), GF Lis Zirandulis di Nimis (Udine), KUD Plesarin (Rovinj) i mađarski Soprom folkdance group (Soprom). Na festivalu su nastupili i poljska skupina Kalina, Vodnjanska zajednica Talijana, KUD Filipovčice iz Otoka, ansambl iz Prizrena (Kosovo) te talijanska skupina Figli di Lauro.

Zadovoljstvo ovogodišnjim Leronom nije skrivao ni predsjednik Zajednice Talijana iz Vodnjan Livio Belci koji je rekao da je i ova smotra pokazala kako je bitno njegovati i sačuvati običaje i baštinu. Belci je naglasio da je drugog dana festivala za sve sudionike bio organiziran prijem u Gradu Vodnjanu nakon čega je održan i okrugli stol o folkloru i zavičaju.

- Sudionici su sudjelovali i na svečanoj misi u Župnoj crkvi Sv.Balaža gdje su svaki na svom jeziku kratko izrekli molitvu. Poštivanje različitosti ali i njegovanje i očuvanje vlastitih običaja i tradicije, glavna su poruka koju želimo uputiti smotrom Leron, kazao je Belci. Baš kao i zadnjih 15 godina, u Vodnjanu se mogla vidjeti sva raskoš i bogatstvo narodnih običaja i tradicije. Jedinstveni u različitosti, fokloraši su i ovog puta svojim izgledom i plesovima uspjeli oduševiti publiku koja ih je srdačno ispratila pljeskom. Dodajmo kako se festival održava u organizaciji vodnjanske zajednice Talijana i Talijanske unije te pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana, Istarske županije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter