Leron otišao u Cacak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Staklena statua lerona, instrumenta po kojem je vodnjanski festival folklora i dobio ime, ove je godine odlukom publike otišla u Cacak. Šopske igre i igre iz Vranjskog polja srpskog KUD-a "Dule Milosavljevic - Žele" oduševile su brojnu publiku koja ih je u subotu popratila burnim pljeskom i dala im najviše glasova.

Na dvodnevnom folklornom festivalu koji ove godine slavi deseti rodendan predstavilo se 11 skupina iz Slovenije, Srbije, i Hrvatske. Osim pobjednickog KUD-a iz Cacka nastupili su i plesaci društva "Ivan Navratil" iz Metlike u Sloveniji te izveli tribucko i vinisko kolo i metliški turn. Folklorno društvo "Cardaš" Demokratske zajednice Madara u Hrvatskoj predstavilo se plesovima iz Slavonije, Baranje i Kalotasega.

Dinamicni plesaci "Lu Scattusu" iz talijanskog Brindisija otplesali su tarantelle i pizziche, a ime su dobili po stanovniku tog grada koji je svako svoje dijete naucio svirati po jedan instrument i potom na feštama zabavljao mještane. Plesaci Zajednice Talijana Vodnjan demonstrirali su tipicno vodnjansko pjevanje odnosno bassi dignanesi te plesove monferrina, vilotta, bersagliera i furlana.

Dan ranije nastupili su plesaci Zajednice Talijana Bale, KUD-a "Slavonija" - Jakšic iz Požege, folklornog društva "Peroj 1657", zatim galižanske Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" i folklornog društva "A spiga rossa" iz Petine u Italiji, te plesaci KUD-a "Vodnjan".

Osim glavne nagrade, predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana Livio Belci, urucio je diplome za sudjelovanje predstavnicima svih folklornih skupina. Urucene su i plakete Aniti Forlani zbog dugogodišnjeg truda u Zajednici Talijana i vodnjanskom dogradonacelniku Sergiu Deltonu zbog podršku i višegodišnje suradnje.


Podijeli: Facebook Twiter