Leptiri gubari pobrstili hrastove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnike sela na podrucju opcine Svetvincenat - Pacici, Juršici, Režanci i Boškari - posljednjih je nekoliko tjedana iznenadila najezda crnih gusjenica koje su devastirale hrastove i druga stabla, a nedavno su se preobrazile u leptire. Na mnogim se isušenim deblima i granama na Roveriji još uvijek nalaze isušene cahure isprepletene paucinom.

- Kuce su nam bile crne od gusjenica, a nalazili smo ih i u šumama i vocnjacima, rekla je naša citateljica iz Boškari.

Prolazeci prometnicom u smjeru Režanci i Boškari, uocili smo mnoštvo leptira oko stabala i uz cestu. Žuckaste leptire na livadama i poljskim putovima tog velikog podrucja teško je izbjeci. Ljudska prisutnost ih ne ometa, zaustavljaju se na odjeci i kosi.

Iako se cini da se radi o neobicnoj pojavi, po svemu sudeci radi se o najezdi leptira gubara koja se pojavljuje periodicno, kako objašnjava Nediljko Landeka iz Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Hrvatski šumarski institut bilježio je ovakvo premnažanje tih kukaca na podrucju Hrvatske i u razdoblju od 2004. do 2006..



- Dobili smo dojave mještana iz Juršica, Negricana i s podrucja Marcane, gdje su lokacije na kojima se mogu vidjeti ogoljena debla i gole grane stabala. Prema opisu, izgleda da se radi o hrastovom gubaru, koji obrsti lišce i ogoli stabla, navodi Landeka.

Buduci da to nije štetnik koji izaziva javnozdravstvene posljedice, Zavod nije nadležan, a gubar nije ni opasan pa ce se hrastovi postupno obnoviti.

- Ovogodišnji proces je gotov. Leptiri koji su vec izašli mogu se mjestimicno vidjeti i po Puli, kaže Landeka. U kontaktu je s kolegama iz Šumarije, navodi, a eventualni postupci suzbijanja trebaju se obavljati ranije u godini kad je gusjenica na stablu pa je sad bolje ne koristiti pesticide. Na stablima u državnim šumama nije registrirana alarmantna kolicina najezde.

U Šumariji zakljucuju da napad gubara nije alarmantan. Štetnik više je primijecen na hrastu meduncu, manje na hrastu ceru, a nešto gubara ima i na pulskom podrucju na hrastu crniki. (Petra LUKEŽ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter