Lepršavim jazzom prema Novoj godini

Big band Pazin (M. RIMANIĆ)
Big band Pazin (M. RIMANIĆ)

Čuvenim taktovima poznate pjesme "New York, New York" koju su izvodile i još uvijek izvode velike zvijezde svjetskog sjaja, kročio je na glazbenu pozornicu Big band Pazin. Bila je to prva njihova izvedba na Novogodišnjem koncertu, koji je ujedno bio i debitantski, održanom u prepunoj dvorani "Istra" pazinskog Spomen doma.

Pozitivne vibracije

Kao što je započela lepršavim i prštavim zvucima truba, kojima su se pridružili tromboni i saksofoni cijela je te izuzetna glazbena večer protekla u tonovima vječnih melodija orkestralne jazz glazbe. Nakon planetarno popularnog songa iz istoimenog filma "New York, New York"  Big band Pazin nastavio je nizati vječno mlade glazbene bisere iz kolajne ponajboljih jazz orkestracija. Nije zlobno, ali treba primijetiti malu nervozu, očito izazvanu pozitivnom debitantskom tremom, koju je poput legendarnih truba jerihonskih već u drugoj izvedbi "Moanin'", posve odagnao solist Daniel Modrić na trubi. Od tada je glazba naprosto tekla, zapravo slijevala se s pozornice prema oduševljenoj publici koja je aplauzom iz svega srca nagradila svaki instrumentalni solo, a takvih je znalačkih i posve solidno odrađenih solaža bilo poprilično. Tako je izvedbu skladbe "Moanin'" uz Modrića na klaviru obogatio Aldo Foško, dirigent i jedan od voditelja Big banda Pazin, a već u "Cherry Pink and Apple Blossom White" to je učinio izvanredan trubač Luka Horvat, koji uz Foška vodi ovaj orkestar. Horvat se odličnim solažama pojavljuje u izvedbama "Closley Dancing" i "Sidewinder". Uz njih gotovo u svakoj se glazbenoj numeri predstavio poneki solist, a prema njihovim izvedbama može se zaključiti kako Big band Pazin ima glazbenog potencijala, a prema uvježbanosti, zvuku i općem dojmu orkestra i volje za rad. Samo treba ustrajati, a za to će se vjerujemo Foško i Horvat znati pobrinuti.

Vječne melodije

Uz spomenute evergreene na repertoaru su još bile skladbe "Jumpin' at the Woodside", "In the Mood", nezaobilazni i neponovljiv swing "On the Sunny Side oft he street". Zatim simpatična i popularna "Pink Panter" Henriya Mancija i za kraj "Cute" Neala Heftija koju je proslavilo legendarni Count Basie. U ovoj se vječnoj melodiji kao solisti pojavljuju trombonist Marin Šišović i bubnjar Željko Kmet.

Koncert su obogatile mlade talentirane pazinske pjevačice koje slobodno možemo nazvati prave dame jazza, a da im s pravom pripada ovaj epitet pred brojnim ljubiteljima glazbe to su dokazale Sara Ursić u jazz standardu "Fly Me to the Moon" i Iva Gortan u čuvenoj pjesmi Nat King Colea "L-O-V-E". Ova doista izuzeto lijepa i ugodna glazbena večer prožeta dobrim vibracijama "podgrijavanim" lepršavim ritmovima, kao nagradu publici koja ih je cijelo vrijeme bodrila Big band Pazin zaključio je šaljivim megahitom "Little Brown Jug" Josepha Winner koju je proslavio legendarni velikan swinga Glen Miller. (Mirjan  RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter