L'Express: Peticija da Francuska odobri azil Snowdenu

Edward Snowden (Arhiva)
Edward Snowden (Arhiva)

Francuski tjednik L'Express pokreće peticiju na platformi Change.org da Francuska odobri azil bivšem konzultantu NSA-a Edwardu Snowdenu, izvijestio je u utorak tjednik agenciju AFP.

Edwardu Snowdenu, koji je javnosti otkrio razmjere nadzora što ga provodi američka Nacionalna sigurnosna agencija, početkom kolovoza istječe pravo na azil u Rusiji pa je službeni zahtjev za azil već uputio Brazilu.

"Francuska, zemlja ljudskih prava i slobode govora, ima posebnu obvezu prema Edwardu Snowdenu budući da njezin ustav predviđa da 'svatko tko je progonjen zbog svojeg djelovanja u ime slobode, ima pravo na azil na području Republike'", ističe se u prilogu tjednika koji će izaći u srijedu, kad se pokreće i peticija na mrežnoj stranici Change.org. Tekst koji je već potpisalo pedesetak uglednika, među kojima bivši premijer Michel Rocard, sociolog Edgar Morin i filozof Luc Ferry, traži od francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, premijera Manuela Vallsa i ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa da "bez otezanja" prihvate Edwarda Snowdena "u statusu političkog izbjeglice". Snowden je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata. Povjerljive informacije iz ukradenih dokumenata koje je otkrio javnosti dovele su američku vladu u neugodan položaj i zategnule odnose sa saveznicima, koji su bili ogorčeni time što je Washington snimao čak i privatne razgovore njihovih čelnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter