Lepenove "Petlje" otvorile sezonu


U okviru tradicionalnog R.A.P-a (Rovinj Art Program), kojeg svako ljeto (u pitanju je 21. godina/sezona) organiziraju djelatnici Zavičajnog muzeja Rovinj na za to posebnoj lokaciji- crkvi svetog Tome, i sklopu nešto drugačijeg i manje konvencionalnog izlagačkog djela programa, otvorena je 91. izložba ili prva ovo sezonska, ona Branka Lepena pod nazivom "Petlje".

Autor je izložio crteže i skulpture, odnosno skice s geometrijskih crteža prenio u masivne željezne profile oblikovane kao beskonačne petlje, koje ovisno s koje ih strane gledatelj promatra, pričaju uvijek drugu priču.

-U Lepenovom kiparskom ciklusu "Petlje", opažamo novu oblikovnu logiku. Crteži su najprije ostvareni kao sitne žičane makete, a potom ih kipar uvećava masivnijim željeznim profilima i izvodi kao impozantne prostorne skulpture naglašene linearnosti i krajnje reducirane mase, odnosno maksimalno odsutne tjelesnosti. Umjesto idealnoga konstruktivističkog oblika, racionalno uređena, transparentna i sagledljiva iz jedne idealne vizure, Lepen - varirajući položaje željeznih profila - svaki put stvara objekt različitih vizura i slika, čije konstelacije k tomu još i ovise i o promatračevim ophodnjama petlje. Umjesto da se promatrač zadovolji jednim idealnim očištem, petlja pred njim tjera ga na neprestani odabir drukčijeg očišta što omogućava više percepcijskih vizura, ali i pretpostavlja relaciju s promatračem, rekao je na otvaranju kustos Muzeja, Dario Šošić.

Inače, susret autora Lepena s umjetničkim Rovinjem, dogodio se drugi put. Onaj prvi, ostvaren je 2006. godine, također u sklopu R.A.P.- a, koji će ove godine ugostiti četvero autora. "Petlje" se mogu razgledati do 4. srpnja, kada slijedi izložba Ivice Malčića. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter