Leonov komadić zemlje

The Cyborgs
The Cyborgs

Sinonim za Istru je terra magica, a upravo je ta čarobna istarska zemlja, u doslovnom smislu riječi sirovina od koje Buzećan Leon Vidović oblikuje kugle od zemlje, skulpture dekorativnog predznaka, skoro savršenog oblika i sjaja. Svoju stvaralačku preokupaciju nazvao je Terra tonda, u prijevodu obla zemlja. Kugla je, kaže, najjednostavniji i najugodniji oblik.

Razuvjereni skeptici

Prijatelji su odmah u startu bili oduševljeni, a roditelji pomalo skeptični. "Leon što radiš, imaš 27 godina i igraš se u blatu", komentirali su kada je sistemom pokušaja i pogrešaka, vođen znatiželjom, počeo osmišljavati tehnologiju izrade kugli. Prema dostupnim informacijama, tehnologija mu je, kaže, jedinstvena. U proteklih godinu i pol dana napravio je dvjestotinjak kugli, s time da prvih stotinu nije uspjelo.

- Početak nije bio nimalo lagan, kugle su bile nepravilnog oblika i pucale su, ali bio sam uporan. Vidio sam nešto slično na internetu kako se poliraju predmeti izrađeni od zemlje i tako sam krenuo, iz znatiželje. Kugle oblikujem od zemlje i vode, isključivo rukama, jer ruke su najbolji alat. Različitih su boja, ovisno od koje su vrste zemlje napravljene: crvene, žute ili sive. Kugle se suše na zraku, potrebno je malo manje od mjesec dana, a potom slijedi lagano poliranje, zaglađivanje staklom, jer se pokazalo da se njime postiže puno bolji efekt nego željezom ili drvom, pojašnjava Leon.

Istra mu je velika inspiracija, zato kugle i radi od istarske zemlje, ali sklon je i eksperimentiranju.

Dva kilograma zemlje

- Tkogod putuje od prijatelja mora mi donijeti najmanje dva kilograma zemlje, tako sam zemlju nedavno dobio iz Indije, ali i iz Makedonije i Slavonije, pojašnjava 27-godišnji asistent u nastavi. Elektromehaničar po zvanju rodom je iz Matulja odakle se s roditeljima 2010. godine preselio u Buzet.

- Buzet je najljepše mjesto u okolici, reći će za svoj drugi "rodni" grad Leon, a kako i ne bi, kada upravo na ovoj lokaciji ima neograničene mogućnosti bavljenja slobodnim penjanjem, planinarenjem, speleologijom...

Adrenalinski sportovi u oprečnosti su s njegovim umjetničkim opredjeljenjem. - Treba mi nešto što će me opustiti, a izrada kugli je upravo takva, opuštajuća i kreativna nasmijat će se Leon.

- Veliki zaljubljenik u prirodne materijale, načinio je kugle od istarske zemlje i to s vrlo jednostavnim razlogom da unese prirodnost i energiju u domove ljudi. Riječ je o obliku u kojeg je vještinom valjanja među dlanovima isključivo dva prirodna elementa - zemlje i vode - nastala savršeno obla i kompaktna kugla koja svojom nevjerojatnom jednostavnošću i prirodnošću fascinira i ushićuje onog koji je dodiruje, drži, premješta po dlanovima, reći će Leonova prijateljica Sandra Vučetić. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter