Leonard Cohen napokon pjeva blues

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa 77 godina i 45 godina karijere, Leonard Cohen napokon je osjetio da mu je "dopušteno pjevati blues", izjavio je legendarni kantautor predstavljajuci francuskoj i svjetskoj javnosti svoj novi album "Old Ideas" na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

"Old Ideas" prvi je Cohenov album nakon osam godina. Službeno izlazi 30. sijecnja, a dosad su s njega objavljena prva dva singla.

"Old Ideas" sadrži deset pjesama kojima se Leonard Cohen vraca "ogoljelom" glazbenom stilu, ali u kojima se taj kantautor, glazbenik, pjesnik i romanopisac nastavlja baviti svojim omiljenim temama - dubljim pitanjima ljudskog postojanja, odnosom s "višim" bicem, ljubavlju, seksualnošcu, gubitkom i smrcu.

Neke skladbe izvedene su u pratnji bendža i gitare, imaju blues ozracje i podsjecaju da se Leonard Cohen pokušao dokazati u Nashvilleu kad se na svojim pocecima zanimao za folk scenu Greenwich Villagea.

"Uvijek sam volio blues, njegovu glazbenu strukturu. Ali sam uvijek imao dojam da ga nemam pravo pjevati", kazao je u Parizu. "Sada sam dobio to pravo, ne znam od koga. Osjetio sam da mi je dopušteno koristiti taj oblik i puno pjesama mi je došlo na taj nacin.. Sada imam dopuštenje pjevati blues", rekao je.

Cohen je predvidio da bi njegov blues album mogao dobiti i nastavak. "Imam puno nedovršenih elemenata. Dovoljno za novi album na kojem radim. Dakle, ako Bog da, moci cu završiti još jedan album za otprilike godinu dana".

Odgovarajuci na novinarska pitanja Cohen je pokazao i svoj dobro poznati smisao za humor i ironiju. Na upit zašto mu je smrt tako cest motiv, odgovorio je: "Došao sam, teška srca, do zakljucka da cu umrijeti. A to me natjeralo na razmišljanje". Drugome je na pitanje kako bi se želio reinkarnirati rekao: "Kao pas moje kceri".

Prisiljen na povratak na scenu teškim financijskim problemima, Leonard Cohen je od 2008. do konca 2010. proputovao svijet na koncertnoj turneji. U europskom dijelu turneje prva mu je postaja bio Zagreb, 25. srpnja 2010.

Rekao je da mogucnost nove turneje "postoji u njegovoj glavi", iako naglasivši kako ništa nije sigurno.


Podijeli: Facebook Twiter