Lennonovo pismo producentu prodano za 53.000 L

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljutito pismo pjevača i gitarista Beatlesa Johna Lennona, simbolično naslovljeno "A Matter of Pee", upućeno producentu Philu Spectoru sredinom 70-ih, prodano je za 53.000 funti na online aukciji, što je sedam puta više od procijenjene predaukcijske cijene od 7.000 funti, piše časopis Uncut.

Lennon ga je crvenom tintom napisao u nepoznatom studiju u New Yorku tijekom 18-mjesečnog perioda (od 1973. do 1975.) poznatog pod imenom "Lost Weekend" - u kojem se bivši Beatle razišao sa svojom ženom Yoko Ono.

Lennon je u to vrijeme radio sa Spectorom u Capitol studiju zajedno s bubnjarom The Whoa Keithom Moonom i pjevačem i tekstopiscem Harryjem Nilssonom. Iz pisma je razvidno da su Moon i Nilsson izvodili vragolije u studiju, što je izazvalo nezadovoljstvo kod Lennona, pogotovo zbog činjenice da su iz izdavačke kuće zaprijetili da će ih sve troje izbaciti iz studija.

Lennon u pismu koje je simbolično nazvao "A Matter of Pee" okrivljuje Moona i Nilssona da su urinirali po konzoli te najavljuje svoj skori odlazak iz te izdavačke kuće. "Ako niste znali, Harry i Keith su urinirali po konzoli!", piše u Lennonovom pismu.

Pismo je dao gitaristu Jesseju Edu Davisu, koji je svirao na Lennonovom albumu iz 1974. "Walls And Bridges" i koji je pismo prodao.

Pismo je na aukciju stavila specijalizirana londonska kuća "Cooper Owen", a prodano je privatnom kolekcionaru.

Aukcionarka Louise Cooper istaknula je da se radi o rijetkom i vrijednom predmetu utoliko što se u njemu spominje toliko poznatih osoba iz tog razdoblja.

Lennon je producirao Nilssonov album iz 1974. "Pussy Cats", na kojem je na bubnjevima gostovao Moon. Moon je umro od predoziranja sedativima koje mu je propisao liječnik u Nilssonovoj kući 1978.

Spector i Lennon radili su zajedno na albumu iz 1975. "Rock'n'Roll" čije je snimanje obilježeno buntovnim i izopačenim ponašanjem.

Jednom prilikom Spector se pojavio u odijelu kirurga i zapucao u strop studija ozlijedivši pritom Lennonove uši, dok su ostale budalaštine uključivale prolivene boce viskija preko konzola za miksanje u pokušaju zaustavljanja izdavačke kuće da zabrani daljnje snimanje.

Spector je tada slavno pobjegao sa snimkama, nakon čega je stradao u prometnoj nesreći, što je pak značilo da se do pjesama nije moglo doći sve dok se nije oporavio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter