Lenićev "Ethan" na svjetskom festivalu

Film 'Ethan' - posveta pokojnom Guidu iz Savičente
Film 'Ethan' - posveta pokojnom Guidu iz Savičente

Kratki eksperimentalni film Elvisa Lenića "Ethan", u produkciji kultne umjetničke skupine iz Savičente Šikuti Machine, odabran je za sudjelovanje na 76. svjetskom festivalu neprofesijskog filma "Unica 2014", koja se ove godine, od 23. do 30 kolovoza, održava u mjestu Piešťany u Slovačkoj. Na festivalu će biti prikazani filmovi iz 33 zemlje, a Hrvatsku, uz "Ethana", zastupaju još četiri filma - "Pinokio" Tome Šimundže, "Laminati" Ivane Rupić , "Oni" Saše Zec i "Marko" Igora Dropuljića.

Sedmominutni film "Ethan" posveta je pokojnom sumještaninu Guidu kojega je još prije 15-ak godina po okolnim cestama, ali i kao "tragača" po deponijima, snimio Darko Pekica, dok je naknadno redatelju Elvisu Leniću svoj raritetni snimak Guida u krupnom planu u interijeru konobe ustupio i drugi snimatelj, Mario Ferlin. Redatelj Lenić ovaj je film vješto obogatio i sinkronizirao s dijelovima zvučne podloge iz filma Johna Forda iz 1956. "Tragači", iz kojeg je posudio pojedine dionice glasa Johna Waynea koji je u tom filmu glumio lik Ethana, povratnika iz američkog građanskog rata, koji nakon što su mu Indijanci ubili brata i njegovu ženu, godinama traži otetu nećakinju.

Elvis Lenić je s ovim filmom prošle godine na 45. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva bio jedini nagrađeni autor iz Istre. "Ethan" je osvojio drugu nagradu žirija, podijelivši je s filmovima "Snijeg u Splitu" Igora Jelinovića, "Tamo Gdje Živi Nada" Darija Bukovskog i "+topija" Petra Novaka. Tada je članica žirija, dramaturginja Jasna Žmak kazala da Lenićev "Ethan" odlično spaja veliki film i malog čovjeka te da ga krasi inteligentno promišljena montaža (montažu potpisuje Matija Debeljuh). Najzvučnije ime u žiriju, redatelj Damir Čučić, rekao je da je "Ethan" primjer "avangardnog folka" te da mu se, iako ne voli vestern, sviđa Lenićev film. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter