Lemsu Jerinu nagrada dobrog duha Sajma

Lems Jerin i Magdalena Vodopija (D. ŠTIFANIĆ)
Lems Jerin i Magdalena Vodopija (D. ŠTIFANIĆ)

Posljednjeg dana Sajma već tradicionalno se dodjeljuje nagrada "Dr. Ivo Borovečki", koja nosi ime uglednog pulskog liječnika, specijalista radiologije koji je preminuo prije tri godine i koji je bio veliki prijatelj Sajma i knjige općenito. Taj poliglota, uvijek prisutan na svim kulturnim događanjima, bio je godinama nezaobilazna figura na svim sajamskim predstavljanjima, svima drag zbog svoje skromnosti te iznimnog znanja.

Kako je rekla Iris Mošnja, glasnogovornica Sajma "ova sa nagrade dodjeljuje od 2013. godine sugrađanima koji su vezani uz knjigu, a do sada su njezini dobitnici bili redom Amra Pende, Saša Drobnjak i Denis Vugrin, a ove godine to je doktor Lems Jerin, dugogodišnji ravnatelj pulske Opće bolnice, ugledni liječnik i veliki ljubitelj lijepe riječi, klasične glazbe i jazza.

Dr. Jerin sam za sebe kaže: "Ja se svakako ne mogu usporediti s gutačima knjiga. Ja se prema knjigama odnosim kao prema živim bićima, a ne tek priručnicima, kao mudrim savjetnicima koji razmišljaju i osjećaju". On je osvojio skulpturu pulske kiparice Marine Orlić i kupon u iznosu od 1.000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu.

- Hvala direktorici Sajma i cijelom vodstvu ove manifestacije koju svake godine obilazim. Za mene je ta nagrada posebna, poznavao sam gospodina Borovečkog, radili smo zajedno u bolnici, surađivali, svatko u svojoj specijalnosti. Moji roditelji su bili dobri prijatelji s doktorom Borovečkim i njegovom suprugom, a on mi je bio svojevrsni mentor od prvog radnog dana, od kada sam se zaposlio. Pomogao mi je i kada sam učio za specijalistički ispit, a potaknut njegovim primjerom, i ja sam donirao dio knjiga Sveučilišnoj knjižnici. Knjige volim od djetinjstva, a jedan od profesora tijekom školovanja bio mi je i Ante Modrušan, odnosno Tone Smoljanac iz Smoljanci. Brojne su knjige ostavile poseban trag u mome životu, i tijekom djetinjstva i kasnije, od fantastike, utopijskih i antiutopijskih romana. U knjigama nalazimo dobrotu, ljepotu i istinu. Postoji i puno paralela između glazbe i književnosti, čitanje Baudelairea povezano je s glazbom, Straussove note asocirat će nas možda na Hessea, a i Mendelssohnova glazba nalazi svoje ekvivalente u svijetu književnosti, kazao je dr. Jerin prisjećajući se i posebnog odnosa s knjižarom Castropola gdje je redovito kupovao knjige, najprije kod starog autobusnog kolodvora, a potom i u Zagrebačkoj ulici.

Osim nagrade "Dr. Ivo Borovečki", dodijeljene su i nagrade Libar za vajka. Libar za vajk nagrada je publike pulskog Sajma i posvećena je onima koji su najvažniji, a to su, naravno, posjetitelji i čitatelji. Nagradom Libar za vajk publika pulskog Sajma bira onu knjigu koju smatra najvrjednijom, onu koja neće biti samo sezonski hit, već knjiga kojoj ćemo se vraćati godinama. Biralo se između naslova koji su objavljeni u 2016. i koji su bili izloženi na posebnom mjestu u Domu hrvatskih branitelja. Prema njihovim nominacijama složila se lista od deset naslova, a u bubanj su ušli čitatelji koji su glasovali za jedan od tih naslova.

Prva knjige po izboru čitatelja je "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević u izdanju naklade Sandorf. Drugo mjesto pripalo je knjizi "Opća teorija zaborava" Joséa Eduarda Agualuse, koju je izdala MeandarMedia, na trećem je mjestu fotomonografija "Istra/Istria: stvorena po mjeri čovjeka" Igora Zirojevića i Silvia Forze, koju je izdao StudioLAB. Na četvrtom je mjestu "Mileva Einstein, teorija tuge" Slavenke Drakulić u izdanju Frakture, na petom "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića u izdanju Hena com, na šestom "Vile s Učke" Eveline Rudan u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Sedmo i osmo mjesto podijelile su knjige "Pošalji mi poruku" Sanje Pilić (Mozaik) i Jorge Bucay s knjigom "Put sreće" (Fraktura). Deveto mjesto zauzela je knjiga "Čudno je u mojoj glavi" Orhana Pamuka u izdanju Vuković&Runjić, a listu završava "Smokva" Gorana Vojnovića u izdanju Frakture.

Posebno smo ponosni što su se na popisu našle čak dvije knjige istarskih autora, kazala je glasnogovornica Sajma Iris Mošnja.

Troje najsretnijih čitatelja koje su izvukli iz bubnja osvojili su izbor knjiga Libar za vajk. Prva čitateljica – Ljiljana Radulović, osvojila je svih deset naslova, drugi čitatelj – Patrick Delton – prvih pet naslova i treća čitateljica – Sophia Simon Rivera – prva tri naslova. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter