"Leksikon Yu mitologije" u petak i subotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predstava 'Leksikon Yu mitologije', na repertoaru INK-a u petak i subotu u 20 sati, medunarodna je koprodukcija šest zemalja bivše Jugoslavije, a osim našeg kazališta koproducenti su još Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Narodno pozorište Priština, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, Mal dramski teatar iz Bitole i asocijacija Kulturanova iz Novog Sada", rekla je Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica INK-a, na konferenciji za novinare u foajeu kazališta.

Oliver Frljic, redatelj i koautor teksta, kazao je da je jedan od ciljeva predstave, koja je nastala po istoimenoj knjizi, bio okupiti ljude s prostora bivše države na jednom zajednickom projektu.

- Želim naglasiti da "Leksikonom Yu mitologije" ne želimo dokapitalizirati jugonostalgijski element. Naša predstava pokazuje kako se kreiraju mitovi. Ponovite li nešto dovoljno puta, to postaje istina. U ona prazna mjesta biografija poznatih licnosti iz kulturnog života Jugoslavije ubacili smo stvari koje nisu istinite, ali bi to mogle biti. Tako su na primjer u našoj prici Emir Kusturica i Lepa Brena ljubavnici..., kazao je Frljic.

Koautorica teksta i dramaturginja Jasna Žmak napomenula je da glumci glume na cetiri jezika.

- Mislim da je najvece bogatstvo "Leksikona Yu mitologije" to što je toliko ljudi iz svih tih država radilo zajedno. Oliver nas je sve omadijao i uspio napraviti nešto posebno", rekla je glumica Helena Minic.

- Mislim da smo ovom predstavom dokazali da se poštivanjem razlicitosti može napraviti odlican projekt", kazala je Jeromela Kaic.

Koreografiju potpisuje Rosana Hribar, dok se za scenografiju i oblikovanje svjetla pobrinuo Borut Bucinel. Efektne kostime izradila je Sandra Dekanic, a glazbu uživo izvodi makedonska skupina Foltin, koju sacinjavaju Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski i Marjan Stanic. Producent predstave je Damir Domitrovic.

Uloge u "Leksikonu Yu mitologije" ostvarili su Miha Nemec, Katarina Stegnar, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradovic, Helena Minic i Ljuma Penov. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter