Leko: Vukovar treba provoditi hrvatske zakone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovar je hrvatski grad i u njemu treba provoditi hrvatske zakone, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, podupirući nakanu Vlade o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar te se protiveći zahtjevima prosvjednika protiv postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru da se hrvatski grad heroj izuzme od te zakonske obveze.

- Što se tiče izuzimanja pojedinog područja iz primjene zakona, nisam pristalica takvih eksteritorijalnosti na hrvatskom području. Vukovar je Hrvatska, Vukovar je hrvatski i u njemu treba provoditi standarde i hrvatske zakone radi svih građana Vukovara, ali i radi svih građana Hrvatske, rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar označio je kao poštivanje propisa, što je, pak, ocijenio ključnim za demokratsko društvo i vladavinu prava. 

U tom je smislu, rekao je, doživio i jučerašnji prosvjed na Jelačićevu trgu protiv dvojezičnosti u Vukovaru, ističući da je prosvjed legitimna stvar u demokratskom društvu, ako je miran, a njegovi zahtjevi zakoniti. 

- Kada se dvojezičnost pokušava ispolitizirati, onda može biti problema. Ja sam čitao dobre stvari i na latinici i na ćirilici, ali čitao sam i gadosti i na latinici i na ćirilici. Nema jezika i nema pisma na kojemu se ne može napraviti i dobro i loše. Prema tome, vrijedno je gledati u budućnost i uvažavati ono što smo se dogovorili, ne jedna vlast nego Hrvatska, kazao je Leko.

Napomenuo je da je hrvatski Ustav, pa i njegove odredbe o dvojezičnosti, prošao test od 23 godine hrvatske neovisnosti te da ih stoga "valja poštivati u ime sadašnje generacije hrvatskih građana i u ime budućnosti".

Upitan bi li ponavljanje popisa stanovništva u Vukovaru bilo rješenje za sve dvojbe oko tog pitanja, Leko je odgovorio da hrvatske vlasti moraju poštivati službene popise i na temelju njih provoditi zakone te da će se tek nakon novih popisa odlučivati u skladu s novim činjenicama.  

- Nema razloga za nove popise, posebno ne da se ciljano idu tražiti pojedina mjesta i gradovi. U toj varijanti dovodimo u pitanje cijele institucije i institute u pravnom sustavu, rekao je.

Jednog slušatelja zanimalo je zašto je premijer Zoran Milanović, ako već inzistira na primjeni zakona, odlučio odgoditi uvođenje dvojezičnosti u Vukovar do nakon lokalnih izbora.

Leko je odgovorio da svaki zakon daje na volju onima koji odlučuju da odluče o tome kada je njegove odredbe najprimjerenije primijeniti.

- U ovom slučaju premijer je u skladu sa zakonskim rješenjima u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina procijenio da dvojezičnost ne treba koristiti kao političko oružje, nego treba pričekati mirniju situaciju. Uvijek je izborna kampanja više nadglasavanje nego argumentirana rasprava, poručio je.

Za najave prosvjednika da vlasti, ne odustanu li od uvođenja dvojezičnosti, neće biti dobrodošle u Vukovar na obljetnicu pada tog grada, 18. studenoga, te da će silom ako treba spriječiti postavljenje ćiriličnih natpisa, Leko je rekao da se zakoni moraju poštivati te da će nadležne institucije i tijela odraditi svoj posao u svakoj varijanti.

- Hrvatska vlast na sreću je legitimna, ona je dobila pravo da upravlja zemljom ili županijom, gradom i općinom na temelju izbornih rezultata, dakle volje građana i hrvatska vlast će ići gdje smatra da treba ići i gdje je zovu. Oni koji je ne žele, to će jasno reći, ali to ne znači da će kršiti demokratske standarde i prava da u vlastitoj zemlji vlast ide gdje treba, mora, hoće ili gdje je zovu, naglasio je Leko.

U Španjolskoj i Bruxellesu problem kao u Vukovaru

Potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez, koji je u Vukovaru bio na svečanom obilježavanju završetka radova na uređenju pročelja Radničkog doma, izjavio je novinarima da problem s kojim se suočavaju Vukovarci u vezi uvođenjem dvojezičnosti nije nepoznat ni drugim sredinama u Europi.

"To je kompliciran problem koji nije prisutan samo u Vukovaru, nego i u svim područjima gdje ima različitih pisama ili dijalekata. Uostalom, taj problem postoji i u mojoj Španjolskoj i u samome Bruxellesu", izjavio je danas Martinez.

Također je rekao da se nada da će građani Vukovara pronaći način da dođu do zajedničkog rješenja i prepoznati da je pomirenje jedino rješenje koje ih vodi prema ujedinjenoj Europi.

Na svečanom obilježavanju završetka radova na uređenju pročelja Radničkog doma bili su i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Predrag Matić, koji je s govornice pozvao predstavnike međunarodne zajednice i EU-a da imaju razumijevanja za sve ono što se u nedavnoj prošlosti dogodilo u Vukovaru i ostavilo duboke rane na dušama Vukovaraca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter