Leko: Optimizam Vlade ima realnu podlogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne znam kako je i je li došlo do krize između HNS-a i SDP-a, rekao je na početku emisije HTV_a Nedjeljom u dva  predsjednik Sabora Josip Leko. odgovarajući na pitanje o krizi između te dvije stranke oko poreza na nekretnine. Projekt tog poreza predstavljen je u Vladi. Što je uzrok da se izvan Vlade postavlja pitanje ne zna. Misli da je to problem HNS-a, a ne Vlade. Nije dobro špekulirati nego sjesti i razgovarati, smatra Leko. Kada i u kojem obimu će se uvesti porez to će se vidjeti. Čuo je da je cijeli projekt prihvaćen u Vladi i koordinaciji Vlade. Za njega je porez na nekretnine porez koji mjenja drugi porez, prenosi Hrt.hr.

Podržavam promjene, u Hrvatskoj ne može više dosadašnji način rada. U zemlji raste potreba da se što jasnije i javnije raspravljaju stvari, mišljenja je Leko.

Na pitanje je li to odgovorno trošenje kada se deficit predstavljenog proračuna za iduću 2013. povećava u odnosu na ovogodišnji za još 1 milijardu kuna (ovogodišnji je 10 milijardi kuna) Leko je rekao da proračun ima nekoliko ciljeva. Jedan je poticati razvoj kroz investicije, drugi kontrola javnih financija i treći zaštita najosjetljivijih slojeva u društvu, rekao je Leko.

Na pitanje zašto se vladajuća koalicija zalijetala s obećanjima o investicijama predsjednik Sabora rekao je da politički govor često zastupa interese bez podloge. Smatrali su da su mnogi projekti spremni za investicije. No kad su došli na vlast projekti nisu bili pripremljeni - nego zapušteni.

Zašto da vam vjerujemo, najavljivali ste rast ove godine, a nije ga bilo, zašto bi ga bilo iduće godine bilo je sljedeće pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića za Leku. No, on je uvjeren da optimizam vladajućih ima realnu podlogu. Očekuju dolazak stranih investicija u Hrvatsku. Mi uređujemo državu što je važno za investicije, smanjujemo doprinose, a očekujemo investicije u energetici i prehrambenoj industriji. To daje šansu da Hrvatska sljedeće godine promjeni smjer i da BDP bude pozitivan, drži Leko.

Inflacija raste, deficit raste, BDP pada, proizvodnja pada, investicija nema, bio je uporan voditelj emisije Nedjeljom u dva. Neki potezi ne proizvode učinke brzo, nije se dao Leko. Uvjeren je da optimizam građana raste, i da će statistika makroekonomskih pokazatelja iduće godine dati povoda za to, piše Hrt.hr
 


Podijeli: Facebook Twiter