Leko: Neki zastupnici neodgovorni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sabora Josip Leko izjavio je da nisu svi zastupnici pokazali potrebnu odgovornost prema zastupničkoj dužnosti jer postoje zastupnici koji nisu opravdali svoj izostanak. Govoreći na konferenciji za novinare povodom završetka jesenskog zasjedanja Sabora Leko je rekao da ne očekuje da će sabornica uvijek biti puna, ali da ipak očekuje veći zastupnički angažman. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako tumači kritike oporbe da protežira vladajuće, a više opominje oporbene zastupnike, Leko je odgovorio da ima osjećaj da odgovorno koristi Poslovnik, te da nerado izriče opomene.

- Pred hrvatskom javnosti pokušavam ukazati čime mislim da griješe zastupnici ako prijeđu granicu poslovničke i političke pristojnosti. Takav način vođenja mislim nastaviti, a uvjeren sam da će zastupnici koji su dobronamjerni to pozdraviti, rekao je Leko. Govoreći o slučaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, Leko je rekao da ako ga već nije Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa pozvalo da postupi po Zakonu onda je on to trebao napraviti u vrlo kratkom i primjerenom roku.

Financijski plan Sabora za ovu godinu iznosi 145.480.000, a za sljedeću 146.669.120 kuna. Do povećanja je došlo radi obilježavanja ulaska u EU, domaćinstva NATO sastanku, te uvođenja novog sustava elektronskog glasanja. Zastupnici su ove godine potrošili 8.060.584 kune. Najviše je kao i prijašnjih godina, potrošeno na zastupnike koji se bave vanjskom politikom ili koji žive daleko od Zagreba. Tako je zastupnik na kojeg se ove godine najviše potrošilo, 169.347 kuna, bio esdepeovac Tonino Picula. (Z. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter