Leko: Nakon 1. srpnja Sabor će raditi više

Josip Leko (G. MEHKEK/CROPIX)
Josip Leko (G. MEHKEK/CROPIX)

- Sasvim je sigurno da će nakon 1. srpnja, kada Hrvatska ulazi u EU, Sabor raditi više, datum je to koji formalno mijenja poziciju Hrvatske, a time i njezina parlamenta, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko u prigodi Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja. 

- Radit ćemo po našoj i dinamici EU-a, interes nam je rješavati naša i zajednička pitanja, rekao je Leko, napominjući da će Sabor, kao i sada, stalno zasjedati. 

Dinamiku saborskog rada određivat će i Odbor za europske poslove, koji je trebao biti utemeljen do 1. srpnja, a koji će na neka pitanja iz Unije morati odgovarati vrlo žurno - u nekim slučajevima i u roku od 48 sati.  

Sabor nije izravno zastupljen u institucijama EU-a, već će svoj utjecaj na razvoj zakonodavstva na razini Unije ostvarivati posredno nadzorom nad djelovanjem Vlade u institucijama Europske unije. Sukladno praksi država članica, a radi veće učinkovitosti nacionalnih parlamenata, nadzor nad djelovanjem Vlade u ime Sabora obavljat će spomenuti Odbor za europske poslove. 

Odbor je zamišljen radi učinkovitosti, da može definirati neka stajališta, ali u krajnjem slučaju uvijek će odlučivati Sabor kao predstavničko tijelo, odgovara Leko na "strah" da bi se delegiranjem dijela poslova na Odbor mogla oslabiti uloga Sabora. 

- Slažem se da smo u jednom "zakonodavnom stampedu" donijeli velik broj zakona jer je hrvatski pravni sustav trebalo uskladiti s pravnom stečevinom EU-a, izjavio je Leko komentirajući podatak prema kojemu je Sabor od 2003. donio  625  "europskih zakona".

- To je bio naš strateški, politički i pravni cilj i imamo opravdanje za to, rekao je predsjednik Sabora. 

Svjestan je, kaže, da svi ti zakoni nisu zaživjeli u hrvatskom pravnom sustavu, da nisu međusobno usklađeni. Hrvatskoj stoga, dodaje, predstoji ozbiljan rad i u Europskoj uniji, ali i u izgradnji vlastitoga, stabilnoga pravnog sustava, koji će biti harmoničan i izvjestan onima kojima je namijenjen, a to su hrvatski građani i pravni subjekti. 

Predsjednik Sabora naglašava da će i nakon 1. srpnja Sabor zadržati svoju ustavnu ulogu predstavničkog tijela hrvatskih građana.

Istodobno, 1. srpnja datum je koji formalno mijenja poziciju Republike Hrvatske, a time i Sabora koji mora naći organizacijsku formu kako će djelovati u EU-parlamentu. 

- Ulazimo u kompliciraniji sustav gdje ćemo morati s našim prijateljima - članicama EU-a - tražiti zajednička rješenja za Hrvatsku i EU, naša stolica u EU-u nije odgovornost samo za nas, nego i za EU, poručuje predsjednik Sabora. 

Osvrćući se na 23 godine hrvatskog parlamentarizma, Leko ocjenjuje da je Sabor u "hrvatskoj državi odigrao najvažniju ulogu u odlučivanju i promišljanju hrvatske budućnosti i sadašnjosti". 

- Sabor je kroz povijest hrvatskoga naroda bio najvažnija institucija u državi i društvu, posebno od osamostaljenja, kaže Leko i podsjeća da je Sabor donio odluke o razdruživanju s bivšom državom, raspisao referendum o razdruživanju, donio božićni Ustav, uredio poziciju Sabora u polupredsjedničkom i parlamentarnom sustavu, aktivno sudjelovao u pregovorima o pridruživanju EU-u.  

Zbog odluka koje je donosio, pogotovo na početku stvaranja hrvatske države, Sabor je imao veliki ugled u društvu, slaže se Leko, koji napominje da je pozicija Sabora sada drukčije postavljena, a drukčija su i očekivanja građana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter