Legionela drugi put u Žatiki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ponovno je zatvorila vrata porecke dvorane Žatika iz istih razloga zbog kojih je najvecu istarsku dvoranu privremeno "u karantenu" poslala i prije tri godine, netom po njenom otvaranju i održanom Svjetskom rukometnom prvenstvu pocetkom 2009.

Epidemiolozi su, naime, u vodi unutar Žatike ponovno otkrili bakteriju legionelu zbog cega se u dvorani, sve dok se ne utvrdi ponovna potpuna ispravnost vode, ne smiju održavati nikakve aktivnosti. Za danas je predvidena medunarodna košarkaška utakmica izmedu Hrvatske i Italije, a dvojbu oko pitanja hoce li ona biti odigrana otklonio nam je jucer kasno poslijepodne sam porecki gradonacelnik Edi Štifanic.

- Intenzivno radimo na poduzimanju svih mjera koje su nam nadležne institucije propisale kako bi se otklonila svaka sumnja u postojanost bakterije legionele u vodi Žatike, konkretno ugradujemo dozator klora kako bi povecali njegovu koncentraciju u vodovodnom sustavu dvorane.

Utakmica Hrvatske i Italije ce se stoga veceras odigrati i ja pozivam sve ljubitelje sporta da napune dvoranu Žatika i ponovno budu dio vrhunskog sportskog dogadaja. Vjerujem da ova neželjena situacija na koju nismo mogli utjecati nece baciti sjenu na još jednu reprezentativnu manifestaciju u našoj dvorani i da ce se Porec ponovno, kao i niz puta do sada, iskazati kao ugledni domacin vrhunskim sportašima, rekao nam je gradonacelnik Štifanic.

Dvorana Žatika inace je tijekom ljetnih školskih praznika uglavnom zatvorena s obzirom da porecki sportaši ljetne aktivnosti obavljaju u SRC-u Veli Jože.

Za strucno pojašnjenje nastale situacije zamolili smo doktoricu Vlastu Skopljak, voditeljicu Službe epidemiologije pri Županijskom zavodu za javno zdravstvo.

- Nakon slucaja zaraze legionarskom bolešcu jedne osobe u Porecu u srpnju, a koja je ukazivala na mogucnost da se zarazila boraveci u dvorani Žatika, djelatnici naše epidemiološke službe napravili su sve potrebne preventivne mjere. Obišli su dvoranu, koja je i inace pod povecanom pažnjom zbog problema od prije tri godine, te nakon obavljenog uzrokovanja vode iz dvorane utvrdili postojanje bakterije legionele, pojasnila je Skopljak.

S obzirom na to da voda nije zadovoljavajuce kvalitete, a uzevši u obzir prvi stupanj redukcije potrošnje vode koji je na snazi u Istri, zbog koje su smanjeni uvjeti održavanja higijene, trenutno se u dvorani Žatika ne mogu osigurati svi potrebni uvjeti za zdravstveno sigurno odvijanje bilo koje javne aktivnosti. Stoga iz preventivnih razloga ona mora biti zatvorena kako bi se iskljucila mogucnost da ovaj pojedinacni slucaj oboljenja prijede u epidemiju.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter