Legići su zakon! Za male i velike!

Tanja Pustijanac Čeke već smišlja nove ideje
Tanja Pustijanac Čeke već smišlja nove ideje

Lego-kockama mlada i poduzetna Puljanka Tanja Pustijanac Čeke udahnula je novi život. Umjesto da ih, kao mlada mama skuplja po stanu i zbog toga šizi, ona se obračunala s njima tako da ih pretvara u nakit. Ovisno o boji, obliku i trenutnoj inspiraciji od lego-kockica stvara prstenje, naušnice, privjeske ili manšete. No, po našem je sudu najveće modno i otkačeno ludilo stvorila - lego cipelicama, ili bolje rečeno lego salonkama za vjenčanje. 

"Ma, dugo sam gledala te cipele ne znajući što bih s njima. Jednom sam ih obukla za vjenčanje, strpala u kutiju i čekala drugu priliku. Kako mi je dosadilo čekati odlučila sam ih "obući" na način da ću ih s guštom nositi i prestati biti u situaciji da prijatelje ženim pošto-poto i zbog cipela", objašnjava simpatična Tanja, koja je lego-kocke u novoj ulozi počela stvarati prije dvije godine.

"Kao i većina djece, s lego kockama igrala sam se kao mala. Možda mi i nisu bile najinteresantnije igračke, no s dvojicom braće i nisam imala neki izbor. Ponovno sam ih se "dohvatila" sa svojim djetetom kada sam iznova otkrila njihovu ljepotu. Dok je pomladak slagao ja sam skupljala ostatke od kompleta. Neke dijelove sam "zatvorila" u staklene bočice i izradila privjeske, a neke spajanjem i strpljivim ljepljenjem pretvarala u naušnice i prstenje. To s cipelama, ne znam, došlo je samo od sebe, kaže Tanja", koja se "prodaje" pod imenom Tanaki.

Budući da se lego-nakit traži i da ga se može kupiti u nekolicini pulskih galerija i trgovina, Tanja već poduže svoje kocke pribavlja neposredno iz tvornice. Komad po komad ili ono što joj treba. S veseljem otkriva da ih se ne može zasititi jer svaka je kocka veselje sama za sebe, a one posebno sjajne i svjetlucave daju prostora za nove kreacije.

Zanimljivo je i da je lego-nakit našao na razumijevanje i muške populacije, koja osim privjesaka i manšeta sve više traži i personalizirani nakit, ono nešto po čemu će se izdvajati iz mase. Ipak, najvjernije su joj klijentice mlađe žene, odnosno sve one koje se takvima i osjećaju.

- Ma, legići su zakon. I za velike i za male, kaže Tanja dodajući i da su dokaz tomu sve brojnije narudžbe za nakitom i cipelama. Pitanje je gdje će dugovječnim kockama biti kraj kad u javnost stigne i nova lego-torba koju naša autorica već strpljivo smišlja u svom stanu-radionici. (Piše Nina ORLOVIĆ RADIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter