Legendfest: Tri dana zmajeva pićanskih


Legendfest, festival narodnih priča, legenda i mitova Istre, koji će se održati od 26. do 28. srpnja, ove je godine posvećen zmajevima.

Zmaj je u pričama, mitovima i predajama zlo i nadasve lukavo biće koje čuva neko blago, a junak dolazi da bi ga ubio i uzeo mu tu dragocjenost. Kako je ogledati se sa Zmajem Pićanskim i pokušati mu iz ralja izvaditi kamen mudraca, osjetit će oni koji se prijave u avanturističku igru "Nadmudri Zmaja".

Za zmajevima će se po drevnom Pićnu tragati i u radionici za djecu "Nađi zmaja i ulovi ga slikom". Sve zmajeve, koje u bilo kojem, pa i ljudskom obliku, ugledaju, djeca će potom naslikati, a slike će moći međusobno razmjenjivati.

Djeca će zmajeve slikati i nakon što im Maja Ćorović svaki dan ispriča po dvije priče o njima te nakon što ih zagrebački CZK Pokret zvuka pokuša inspirirati plesnom predstavom "Ples zmajeva".  Zmajevi će se i izrađivati, i to u radionici letećih zmajeva, koji će potom biti puštani niz vjetar, ili kao skulpture u radionici "Izradi zmaja za sreću".

Karlovačko Bratstvo sv. Mihovila u Pićan dolazi s radionicama Zmajeva djeca i Probudi zmaja u sebi te dva performansa na temu vještica i vila "Zločin i kazna" i "Ples pod kišom".    

Predstava za djecu "Zmajev let" riječkog Ri Teatra priča je o kineskom zmaju, samohranom ocu koji se zbog skrbi za svoju zmajčicu nastanio na vrhu Učke. O kineskim i inim zmajevim pričat će članovi pulske udruge Pusti priču, a o vrstama zmajeva bit će riječi u komičnoj predstavi "Tri čarobnjaka i dva koja to nisu" Ansambla K.R.I.K.

"Čudnovata putovanja Tirela Tikija čudnog" predstava je mađioničara Andreja Škedla o junaku koji se tragajući za princezom koju je oteo zmaj služi čarobnjačkim moćima.

Odraslima će biti namijenjena fantastična taverna "Tra teste di drago" u kojoj će moći popiti magičnu bevandu ili pivo velike snage. Radi se o predstavi Teatra Zvrk Rijeka u kojoj su posjetitelji uvučeni u interakciju s glumcima. Također, moći će pratiti predavanje o pićanskim predajama i legendama Elis Baćac i predavanje o morama Sandre Bareši, pogledati predstavu "Jure Grando - legenda živi" i poslušati koncert srednjovjekovne glazbe Ansambla Triola. I djeci roditeljima bit će zanimljivo gledati vitezove u predstavi "Križareva romansa" u izvođenju riječke Udruge za oživljenu povijest "Ordo Sanct Viti". (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter