Legende i običaji kod kamina uz čašu vina

(Gordana CALIC SVERKO)
(Gordana CALIC SVERKO)

Pričam ti priču - novost je u segmentu manifestacija koje Turistička zajednica Buzeta planira realizirati iduće godine.

- Sadržaj je to kojim želimo vratiti priče i legende među ljude kako bi bili promotori kulture, tradicije i baštine. Izvan sezone, na početku na hrvatskom, a potom i na stranim jezicima, ono što su nekada naši nonići pričali nama sada bi prenosili svojim gostima, uz kamin i čašu vina, najavila je direktorica TZ Buzeta Nada Prodan Mraković na Skupštini TZ-a, održanoj u Konobi Roko u Svetom Ivanu.

Buzetske ljetne večeri još su jedna nova manifestacija koja također neće biti previše financijski zahtjevna, jer buzetski TZ za to nema mogućnosti. U ljetnim mjesecima, kada je sve veći broj gostiju na buzetskom području, organizirao bi se nastup klapa ili svirača i time dalo razlog turistima da u večernjim satima prošeću kroz starogradske jezgre. Treći sadržaj koji će se razvijati u nekoliko narednih godina su ceste rakija kako bi se neovisno o strogoj zakonskoj regulativi, sačuvala tradicija proizvodnje domaćih žestica, na kulturološkom i tradicijskom nivou, rekla je Prodan Mraković.

Interes za željeznice

Turistički vlak, slovensko-hrvatski projekt čiji je koordinator Grad Buzet, mogao bi također biti zanimljiv za turistički razvoj Buzeštine.

- Slovenske željeznice iskazale su interes da bi pokušale razviti taj vid turizma, prvenstveno u unutrašnjoj Istri, a pilot projektom bili bi obuhvaćeni gradovi i općine uz samu prugu. S obzirom da znamo kakvo je stanje željeznica u Hrvatskoj to izgleda egzotično, ali treba uzeti u obzir da je samo lani turistički promet vlakom u Sloveniji narastao preko deset posto. U planu je izletnički i rekreacijski turizam, jer Slovenske željeznice imaju vagone za prijevoz bicikala i posebne povijesne vlakove, rekao je predsjednik TZ-a, gradonačelnik Siniša Žulić.

Napokon će krenuti i EU projekt Revitas II kojim se planira uređenje dviju dislociranih muzejskih zbirki, stare pekare i češljare te uređenje novog multimedijalnog turističkog centra u starom gradu Buzetu, čime će se tradicionalni obrti Buzeštine povezati s novim tehnologijama. "U pregovorima smo s obrtnikom iz Varaždina koji bi u starom gradu otvorio i obrtničku radionicu puhanja stakla", najavio je također Žulić.

Buzetski "turistički četverolist" i u narednom će razdoblju činiti kulturni turizam, s naglaskom na glagoljicu, gourmet, s akcentom na tartufima, Buzet outdoor te vitality turizam. Najznačajnije ovogodišnje aktivnosti odvijale su se u segmentu outdoor aktivnosti kroz projekte koje je Grad Buzet, uz TZ kao partnera, kandidirao na natječaj Ministarstva turizma. Na lokaciji Tombasin postavljen je fitnes na otvorenom.

Krančić najiznajmljivač

Kandidirano je daljnje opremanje i uređenje infrastrukture za Buzet outdoor: uređenje staze Sedam slapova i penjačke stijene u Domu u Roču. Povrh toga, TZ je kroz projekt Istria Walking&Trekking, obilježio tri pješačke staze unificiranim tabelama; Put Biske, Raspadalica i Minjera, do sredine iduće godine obilježit će svih sedam, te napraviti i neke nove.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma, u suradnji s penjačima Buzeta nastavilo se s postavljanjem novih smjerova za slobodno penjanje na lokacijama Kamena vrata i Kanjon Mirne. Penjačke lokacije na području Buzeštine ušle su u razne specijalizirane vodiče, a u jednom od takvih (Plezanje po kraškom robu) Buzet se oglasio i kao destinacija. U segmentu gurmea, a u sklopu projekta AHVN održale su se razne edukacije za ugostitelje, a Grad Buzet sufinancirao je i tečaj za sommeliere.

U cilju poticanja razvoja smještajnih kapaciteta, podizanja kvalitete usluge, TZ već nekoliko godina provodi akciju biranja najiznajmljivača istarskog sjevera. Prestižno priznanje za ovu godinu na Skupštini TZ-a dodijeljeno je Alenu Krančiću, čija se kuća za odmor za četiri osobe nalazi se u selu Urihi između Prodani i Krušvari. Ima mali bazen, terasu s prekrasnim panoramskim pogledom na akumulaciju Butoniga.(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter