Legendarni Tom Waits svirao u Balama?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brzinom munje, bolje rečeno brzinom facebooka proširila se vijest da je legendarni Tom Waits, nedjelju proveo u Balama šećući se pitoresknim uličicama. I kao da to nije bilo dovoljno, uslijedio je i novi šok za sve ljubitelje i poznavatelje glazbenikovog bogatog opusa. A priča, dakle, kaže da je Tom Waits, veliki svjetski glazbenik, tekstopisac i glumac, u jednom poznatom baljanskom okupljalištu održao "tajni" koncert. I dok je navodni dolazak a potom i koncert Toma Waitsa bio zaogrnut velom tajne, ulaznica za taj famozni hepening, opet je navodno, kažu facebookovci, bila javna i lijepo se po cijeni od 350 eura mogla kupiti/pribaviti na fejsiću.

Prijateljski nastup

Potvrdu informacije o tajnovitom koncertu velikog Waitsa nismo uspjeli dobiti, makar nam je telefonski (o.k. nema slike ali ima tona) i s ljudima kojima smo kontaktirali sve mirisalo na točnu informaciju. Bilo kako bilo - lijepo zvuči, pa makar i laž bila, da je Tom Waits prošetao i nastupio u Balama. Još samo da nas slijedeći ili neki drugi put pozovu, neovisno o tome je li u pitanju privatni aranžman, prijateljski nastup ili daj bože javni nastup američke glazbene legende.

A što reći o Waitsu? Osim uzdahnuti, za sve nas koji tamo nismo bili: Thomas Alan, odnosno Tom Waits rođen je 7. prosinca 1949. godine i američki je pjevač, tekstopisac, kompozitor i glumac a za njegov prepoznatljivi glas kritičari kažu da zvuči kao da je "namočen u burbon, ostavljen da visi u sušionici mesa nekoliko mjeseci, a onda iznesen van i pregažen automobilom."

- Tekstovi Waitsovih pjesama često predstavljaju groteskne portrete zlovoljnih ličnosti i mjesta, iako je pokazao sklonost konvencionalnijim baladama. Ima kultni status i utjecao je na brojne tekstopisce unatoč tome što je imao malu radio i video podršku. Njegove pjesme su poznatije široj publici po tome što su ih obrađivali popularni izvođači: "Jersey Girl" obradio je Bruce Springsteen, a "Downtown Train" obrada je Roda Stewarta. Waits je nominiran za velik broj glazbenih nagrada a osvojio je Grammyje za dva albuma - "Bone Machine" i "Mule Variations".

Ne voli medije

Inače, Waits je vrlo osjetljiv kao javna osoba; ne voli se pojavljivati u medijima, izbjegava intervjue i živi povučenim obiteljskim životom. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter