Legendarni pulski Hotel Pula dobio nove vlasnike

Hotel se prodavao 2010. godine u Butigi (Arhiva)
Hotel se prodavao 2010. godine u Butigi (Arhiva)

Ovih su dana završili poslovni procesi preuzimanja vlasništva Hotela Pula i zagrebačkog hotela Holiday, a riječ je o hotelskim kompleksima koji su proteklih godina zapali u ozbiljne financijske probleme što je u konačnici dovelo do stečaja. Kupoprodajnom transakcijom pulskog i zagrebačkog hotela ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna kuna, novi vlasnik tvrtke Sunčana staza, a koja je bila prijašnji vlasnik ta dva hotela, postao je Miroslav Trninić.

Potencijal Istre

Kako doznajemo od Kristijana Gržetića iz agencije za odnose s javnošću koja u ime vlasnika komunicira s medijima, promjenom vlasnika i ulaskom svježeg kapitala, bit će podmirena sva dugovanja, čime je, navodi, izbjegnut najgori mogući scenarij za više od stotinu zaposlenika. Novi vlasnik Miroslav Trninić pak naglašava kako je ovaj poslovni potez posljedica strateške odluke za jačanjem poslovanja u sektoru turizma.

- Jasno je da u kontekstu potentnosti domaćih poslovnih mogućnosti, turizam nudi najveći raspon potencijala. Gledajući dugogodišnji plan razvoja, odlučili smo se za preuzimanje hotela u Zagrebu i Istri ponajprije zbog mogućnosti ove dvije regije. Istra kao najrazvijenija turistička regija nudi mnoštvo potencijala, prvenstveno zbog svoje atraktivnosti, ali i geografske pozicije koja pruža sjajne poslovne mogućnosti izvan ljetne sezone. Zagreb s druge strane postaje sve popularnije city break odredište. Stoga smo procijenili kako je ulaganje u Holiday, koji će svojom ponudom i adekvatnim cijenama biti isplativa i kvalitetna odluka za naše goste, solucija kojom smo u mogućnosti unaprijediti vlastito poslovanje, ali i dati svojevrstan obol razvoju Zagreba kao atraktivne turističke destinacije za goste iz cijelog svijeta, naglasio je Trninić.

Cijena poslovna tajna

Koliko trenutačno iznose potraživanja Hotela Pula, ali i za koliko je točno kupljen, novi vlasnici ne otkrivaju, navodeći da je to dio poslovne tajne. Na pitanje što će se dalje događati s zaposlenicima Hotela Pula i koji su prioriteti vlasnika u daljnjem poslovanju, Kristijan Gržinić ističe da svi zaposlenici ostaju normalno raditi te da se u tom smislu ništa neće mijenjati. Dodao je da se promjenom vlasnika i prilivom novog kapitela u vrlo kratkom roku planiraju podmiriti sva dugovanja koje je hotel ranije ostvario. Sudeći po planovima, Hotel Pula s novim vjetrom u leđa ulazi u nadolazeću turističku sezonu i nastavlja s radom, štoviše, očekuju i značajan poslovni rast koji bi ponajprije trebao biti usmjeren na rješavanje dugovanja ne bi li hotel što prije opet stao na noge.

Podsjetimo kako je prodaja Hotela Pula prije šest godina "osvanula" i na stranicama Butige kada je oglas o prodaji objavila riječka agencija AB nekretnine, a hotel je tada bio u vlasništvu kanadskog poduzetnika Mile Rudana. Potonji je tada prodaju demantirao iako je putem oglasa bilo izvjesno da je hotel "na bubnju".

Naime, Rudan je Hotel Pulu kupio 2001. godine za 4,8 milijuna ondašnjih maraka od Grupe Puljanka, a bio je i vlasnik zagrebačkog hotela Holiday. Pulski hotel se 2010. godine u oglasu reklamirao kao hotelski kompleks ukupne površine 8.700 četvornih metara koji raspolaže sa 180 dvokrevetnih soba i osam apartmana, s napomenom da se cijeli kompleks nalazi na zemljištu od 23.600 četvornih metara. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter