Legendarni finski hardcore punk bend Riistetyt u Monteparadisu!

Riistetyt - osnovani 1981. godine
Riistetyt - osnovani 1981. godine

Jedan od najboljih hardcore punk bendova kultne finske scene Riistetyt nastupit će u pulskom Monteparadiso klubu u Rojcu u petak, 24. ožujka, a podršku će im dati pulski hardcore punk bend Pasmaters.

Riistetyt je osnovan 1981. godine u Tampereu pod imenom Cadgers s kojim su odradili samo jedno izdanje, split 7'' EP s također finskim legendarnim hardcore punk bendom Kaaos. Te 1981. godine promijenili su ime u Riistetyt. U prve tri godine postojanja odradili su koncerte uglavnom po Finskoj, te su izbacili nekoliko sad kultnih izdanja - "Valtion Vankina", "Skitsofrenia" te "Laki Ja Järjestys".

Prvu turneju po SAD-u bend je održao 1984. godine, objavivši zatim albume "Raiskattu Tulevaisuus" i "Nightmares In Darkness". U to vrijeme dogodile su se stilske radikalne promjene, ali i neke promjene u postavi. Od 1985. godine imali su dužu pauzu, a rad su nastavili 1999. koncertima na kojima su dijelili pozornicu s finskim old school bendovima kao što su Kaaos, Terveet Kädet i Appendix, no ni ta postava benda nije pretjerano potrajala.

Uz povremene svjetske turneje, od 2000. naovamo izdali su pet albuma. Današnju postavu čine Laze na vokalu (Holy Dolls/ Pyhät Nuket, Gang Bang DC, Ääritila), basist Piise (CNT, Lihasade, Positive Negative, Kohu 63, Punk Lurex OK, Basta Basta, Dead Bobrikov), gitarist Vege (Vapaus, Peruutus, Positive Negative), a nedavno su promijenili i bubnjara nakon što je Perttu (Ehtoollinen, Absurd Attitude, Unkind, Pause, Pirkanpojat, Ensam, Anti-Kontrol) ozlijedio ruku.

- Slobodno se može reći da su Riistetyt jedan od najboljih hardcore punk bendova kultne finske scene, njihova izdanja se smatraju klasicima žanra u svjetskim okvirima, a doživjela su i brojna reizdanja. Također, kad se govori o specifičnom finskom hardcore punk zvuku odgovorno možemo tvrditi da su oni, zajedno s Kaaos, Terveet Kädet, Appendix, Rattus i ostalima, oblikovali taj zvuk i tako utjecali na mlađe bendove na svjetskoj razini. Možda ste u školi preskočili Anu Karenjinu, ali ovu klasičnu hardcore punk lektiru ne biste smjeli propustiti, kažu organizatori.

S povremenim pauzama i promjenama postave, Pasmaters je aktivan na sceni još od davne 1984. godine. Njihov album iz 2008. godine "Seeing Through Hardcore" mnogi nazivaju najboljim hrvatskim hardcore punk albumom. Svojim tipičnim zvukom hardcorea 80-ih i odličnim koncertnim nastupima stekli su status jednog od najboljih pulskih hardcore bendova. Godine 2016. su snimili kod Juleta album "You Can’t Stop This!". (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter