Legendarni dimnjak još ce dugo stajati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još ce rijetko koji Puljanin pri užurbanom prolasku Kandlerovom ulicom dignuti pogled da bi osmotrio stari dimnjak koji se izdiže iza zida i još uvijek suvereno vlada na samom ulazu u ovu ulicu. Pa ipak, nije rijetkost da ga svojim fotoaparatima, kao uspomenu na boravak u našem gradu, zabilježe brojni gosti. Je li on prepoznatljiv simbol našeg grada, teško je reci, no da se o njemu malo razmišlja potvrduju i naši sugovornici.

Iako se godinama nagadalo da ce se rušiti, pa ipak nece, zub vremena do danas ga je ozbiljno nagrizao, polako mu otpadaju crvene cigle kojima je obložen, a njegova je sudbina i dalje nepoznata.

Status kulturnog dobra

- Otkad sam procelnik, nikakvih zahtjeva o tom dimnjaku nisam imao, niti za uklanjanje niti za sanaciju i uredenje. Je li bilo prije mene kakvih razgovora, ne znam. Obicno se dogodi da kada krenemo s nekim poslom i uocimo neki problem, tada dajemo inicijativu i predlažemo moguce rješenje. U ovom slucaju je to ipak stvar vlasnika objekta, a ne Grada, ustvrdio je gradski procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Od Zorana Glivareca, procelnika Konzervatorskog odjela u Puli, saznajemo da je dimnjak u Kandlerovoj ulici, uvidom u stare planove kojima raspolaže te stare razglednice i fotografije, izgraden u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, vjerojatno za potrebe Tvornice duhana koja u zgradama nekadašnje Artiljerijske vojarne djeluje od 1922. godine.

"Dimnjak, kao i zgrada uz koju je konstruktivno i funkcionalno vezan, nalazi se unutar zašticene povijesne cjeline Pule, upisane u Registar kulturnih dobara. Stoga u smislu Zakona o zaštiti i ocuvanja kulturnih dobara ima status kulturnog dobra, kao i sve ostale gradevine u sklopu obuhvata zaštite. Prema Konzervatorskom odjelu u Puli od 2000. godine nije upucen nikakav prijedlog za rušenje, sanaciju ili bilo kakvu drugu intervenciju na dimnjaku, stoga ne možemo govoriti o namjerama vlasnika."

"Prema Konzervatorskoj podlozi izradenoj za potrebe izrade Generalnog urbanistickog plana na koju je Konzervatorski odjel u Puli izdao suglasnost 2002. godine, a ciji su elementi ugradeni u GUP Pule, ta je gradevina valorizirana u kategoriju u koju "spadaju gradevine ili sklopovi gradevina skromne arhitektonske vrijednosti, na kojima je dozvoljena potpuna izmjena konstrukcije i procelja, a koje se smiju i rušiti", kaže u svom odgovoru Glivarec.

Umjesto dimnjaka - poslovni objekt

Istice da je prema Zakonu o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara, skrb o kulturnom dobru obveza vlasnika. "Vlasnik kulturnog dobra obvezan je postupati s kulturnim dobrom s dužnom pažnjom, a osobito ga cuvati i redovito održavati; provoditi mjere zaštite utvrdene ovim Zakonom i drugim propisima; itd."

- Prema našim saznanjima, vlasnik katastarske cestice na kojoj se dimnjak nalazi je Arena modna kuca d.o.o. iz Pule. Nije nam poznato je li vlasnik izradio elaborat o analizi konstruktivnog stanja dimnjaka ili elaborat o njegovoj sanaciji.

Takav elaborat nije nikada dostavljen ili dan na uvid Konzervatorskom odjelu u Puli. Procjena konstruktivnog stanja dimnjaka moguca je samo na temelju statickog elaborata koji mora izraditi ovlašteni staticar, tvrdi Glivarec.
Direktorica Arene Zdenka Kliman potvrdila nam je da je dimnjak u njihovom vlasništvu i da je sada u funkciji proizvodnog procesa.

- U skladu s PUP-om Stari grad Pula predvidena je na prostoru postojece kotlovnice s dimnjakom izgradnja poslovno-stambenog objekta. Dok bude služio funkciji proizvodnje, kotlovnica i dimnjak ce se održavati i sanirati, a kada nastupi ta navedena izgradnja, on ce se rušiti, kaže Kliman. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)


I s Foruma pogled na - dimnjak
Tijekom prvih radova uredenja krovova i procelja, poznatijih kao projekt "Dolcevita", na Kapitolinskom trgu pojavio se jedan kuriozitet, ujedno i problem. Naime, kroz atrij zgrade prolazi visoki dimnjak koji je zidan za potrebe nekadašnje pekare i danas je izvan funkcije. Od površine krovne terase izdigao se cak 11 metara uvis. Osim što je nametnuo pitanje što s njim - rušiti ga i kako ili ga ipak zadržati, zanimljivo je da se nalazi tik do glavnog gradskog trga Foruma vec desetljecima neprimjetan.

- Sve aktivnosti idu k tome da ga se ukloni, jer je pitanje kolika opasnost prijeti od njegovog rušenja. Medutim, dobili smo nalaz staticara koji kaže da je to vrlo složen posao zbog cega se mora izvesti na siguran nacin. No, prije svega cemo taj nalaz proslijediti konzervatorima na ocitovanje. Zatražit cemo i okvirni troškovnik tih radova, a potom ici u radove, rekao nam je nadležni procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Dodao je da ce, ukoliko ocitovanje konzervatora bude pozitivno, krenuti u rušenje, i to još dok je skela na zgradi.

- Poznato je da na toj zgradi izvodimo obnovu procelja i krovišta i želimo sve odraditi brzo. Sada kada imamo skelu i izvodaca, želimo u tom periodu srušiti i taj dimnjak. Ponavljam, sve ovisi o ocitovanju konzervatora, kaže Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter