Legenda funka George Clinton dolazi u Pulu

George Clinton
George Clinton

George Clinton, jedan od najvećih inovatora funk glazbe nastupit će uz njegov Parliament-Funkadelic kolektiv na pulskom Dimensions festivalu krajem kolovoza, a datum nastupa još nije preciziran. Clinton i Parliament-Funkadelic donijeli su revoluciju u r 'n' b glazbu 70-ih. "One Nation Under A Groove", "The Mothership Connection" i "Give Up The Funk" samo su neki od njegovih klasika koji će dobro rasplesti Dimensions festival, koji će se održati od 26. do 30. kolovoza u pulskoj Areni i na tvrđavi Punta Christo.

Trajna relevantnost

Ovaj funk, soul i rock kolektiv jedan je od najutjecajnijih glazbenih skupina čije su originalne klasike koristili mnogi izvođači kao što su Snoop Dog, Daft Punk, Prince, Outcast te bezbrojni drugi. Clinton je soul pretvorio u funk dodajući mu inspirativne zvukove heroja 60-ih poput Jimi Hendrixa i Franka Zappe. Često su ga uz Jamesa Browna i Sly Stonea navodili kao jednog od najvećih inovatora funka. George je gostovao na upravo objavljenom i hvaljenom albumu Kendrick Lamara što dokazuje njegovu trajnu relevantnost u glazbenom svijetu.

Clintonu i ekipi će se pridružiti Mala, Gerd Janson, Dusky, Blawan, Bicep, Daniele Baldelli, Sadar Bahar, Recloose, Hunee, Antal, Legowelt, Lone, Dorian Concept, Kon, Kaidi Thatum, Alexander Nut, Telephones, Eric Lau i mnogi drugi.

Na koncertu otvorenja Dimensions festivala u pulskoj Areni 26. kolovoza nastupit će Four Tet Live, Little Dragon i Floating Points. Festival se nakon toga, od četvrtka 27. kolovoza do nedjelje 30. kolovoza, održava na tvrđavi Punta Christo.

Među prvim objavljenim gostima festivala su Moodymann, Ben Klock, Lil Louis, Mount Kimbie (DJ set), John Talabot, Surgeon, Rodhad, Anthony Parasole, Truncate, Hessle Audio: Ben UFO, Pearson Sound, Pangaea, Motor City Drum Ensemble, Daniel Avery te mnogi drugi.

Začetnici i mladi producenti

Mala je jedan od začetnika dubstepa i jedan od osnivača DMZ-a izdavačke kuće i večeri koja je definirala ovaj žanr. Zatim tu je i

Gerd Janson, jedan od najvećih talenata njemačke scene, začetnik ugledne izdavačke kuće Running Back i domaćin poznatog frankfurtskog kluba Robert Johnson. Duo Dusky se u samo tri godine dokazao kao jedan od predvodnika britanske underground

scene. Kandidati za BBC Essential Mix godine, zvijezde naslovnice DJ magazina, prvo su ime u klubovima poput berlinskog Berghaina i londonskog Fabrica. Blawan je pak jedan od britanskih techno titana ujedno i nevjerojatan tehničar za DJ pultom. Disco žanr će na Dimensions festivalu biti predstavljen kroz tri jaka imena - Bicep, Daniele Baldelli i Sadar Bahar.

Četvrti Dimensions festival predstavit će Rush Hour, vodeću nizozemsku izdavačku kuću čija su izdanja inspirirana zvukovima Chicaga i Detroita; od Recloose deep techna, Huneeja koji zajedno

spaja house, techno, afro i disco, pa sve do Antala koji će ponuditi bogate glazbene teksture koje s lakoćom preskaču sve žanrove.

Još jedan glazbenik čija glazba ne poznaje granice žanra je Legowelt, hiperproduktivni nizozemski producent te miljenik hrvatske publike čija se paleta kreće od ranog Detroit techna do housea, pritom pokrivajući sve međuprostore. Mladi Lone je pak prošle godine osvojio nominaciju za najboljeg producenta i najbolji album od strane utjecajnog DJ Maga.

Dorian Concept austrijski je producent čiji se glazbeni izričaj oslanja na nemali broj zvukova uključujući hip-hop, jazz, funk, elektroniku, ambijentalnu glazbu... Konu, jednom od najboljih svjetskih disco DJ-eva pridružit će se Kaidi Thatam iz break beat kolektiva Bugz In The Attic te donijeti izbor soula, jazza, hip-hopa, funka and boogiea. Telephones je sagradio reputaciju na slobodnom miješanju kozmičnih, balerskih i italo zvukova. Eric Lau je svirao uz Erykahu Badu, Questlove i Roberta Glaspera, a FKJ Live je jedan od najuzbudljivijih mladih producenata i DJ-eva.

Vrlo traženu The Seminal Berceuse Heroique izdavačku kuću poznatu po eksperimentalnom zvuku, u kojem se čuje sve od afričkih zvukova do bass klasika,predstavit će Hodge, Ekman,

Kemal, Koehler i specijalni gost koji će uskoro biti najavljen. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter