Legenda baseballa: Umro američki Hrvat Johnny Pesky

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legendarni igrač i trener američke baseball momčadi Boston Red Sox 92-godišni Johnny Pesky, koji je hrvatskog podrijetla, umro je u ponedjeljak u Danversu (Massachusetts). U njegovu čast dio igrališta na stadionu Fenway Park, na kojem Red Soxi igraju od 1912., zove se "Pesky Pole".

- Volio je baseball i navijače, a mi smo voljeli njega. Bio je predan sportu i mentor mnogim mladim igračima. Svima će nedostajati, kazao je povodom Peskyjeve smrti gradonačelnik Bostona Thomas Menino.

Pesky je rođen 27. rujna 1919. u Portlandu kao John Michael Paveskovich. Njegovi roditelji su hrvatski emigranti, a prezime je promijenio u Pesky iz sportskih razloga, odnosno da bi stalo na semafor. Nadimak mu je bio Igla zbog njegovog nosa.

U 10-godišnjoj igračkoj karijeri odigrao je 1.270 utakmica. Igrao je na pozicijama treće baze i kao međubazni igrač. Bio je poseban i po tome što je loptu udarao lijevom rukom, a bacao desnom. Za bacače je bio noćna mora i bilo ga je teško izbaciti iz igre.

Za Red Soxe je počeo igrati 1942., ali je morao propustiti sljedeće tri sezone jer je službovao u američkoj vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon završetka rata vratio se u Red Soxe u kojima je igrao još šest godina (1946.–1952.). Igračku karijeru nastavio je u Detroit Tigersima (1952.–1954.), a završio ju je u Washington Senatorsima 1954.

Od 73 godine koliko se bavio baseballom, kao igrač, trener, menadžer i stručni komentator u radio i TV prijenosima, čak 61 godinu proveo je u Boston Red Soxima. Bio je trener Red Soxa 1963.–1964. i 1980.

Njegov dres s brojem 6 je umirovljen, a takvu čast, uz njega, doživjelo je još samo sedam igrača Red Soxa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter