Legalno se kupuje droga opasna po život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj se pojavilo čak 12 novih sintetskih droga, među kojima i neke izuzetno toksične, s visokom opasnošću od smrtnog ishoda kod konzumenata. Takve droge mogu se nabaviti putem Interneta i smartshopova, a iz godine u godinu sve su jeftinije, a konzumiraju ih sve mlađe osobe koje nisu klasični ovisnici - rečeno je na okruglom stolu "Novi trendovi i izazovi: Što zapravo znamo o fenomenu droga?" u organizaciji vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" i Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA).

Za usporedbu, u prošloj godini na našem tržištu pojavilo se samo pet novih sintetskih droga, a godinu ranije njih 15. Među novim spojevima koji se najčešće prodaju u tabletama, prahu ili kapsulama posebno je opasan PMMA (parametoksimetil amfetamin) koji je u Hrvatsku stigao ove godine, a osim njega na tržištu je prisutan i niz drugih sintetskih droga čije supstance nisu na popisu droga, a imaju jednako stimulirajuće, halucinogeno i euforično djelovanje na središnji živčani sustav.

- Sve su te droge u pravilu krivo deklarirane, kao osvježivači zraka, sol za kupanje, gnojivo za biljke. Čak je 30 novih droga u skupini sintetskih kanabinoida, a na tržištu se pojavljuju kao biljne materije na koje je nanesen prašak ili tekućina, upozorila je Ljubica Tomašek iz Centra za forenzična istraživanja. Ove su droge, koje se na tržištu plasiraju pod imenima Solar, Atomix, Spice, Galaxy, iznimno opasne za konzumente, upozoravaju stručnjaci. Učinak im je, naime, sličan učinku THC-a, ali s produženim djelovanjem, što povećava opasnost krajnjeg ishoda uzimanja ovih supstanci. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter