Legalizirat će se pomoćni poslovi

Mrsić u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Mrsić u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

"Donošenjem Zakona o povremenim poslovima legalizirat ćemo sve pomoćne poslove. Građani, ali i tvrtke, moći će kupiti vaučere i njima plaćati radnike koji im obavljaju razne poslove, poput čišćenja. U cijenu vaučera bit će obračunat neto dohodak, ali i sva davanja poput poreza, prireza i doprinosa", najavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, na 26. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika u Puli, iznoseći novine koje se planiraju uvesti u novi zakon.

Pojasnio je da će to biti slično onome što je uvedeno u poljoprivredi gdje je na taj način reguliran status 60 tisuća radnika koji rade povremeno u tom sektoru, a za što poslodavci kupuju vaučere. Mrsić je dodao da će se ti jednostavni poslovi (poput čišćenja po kućama) vjerojatno tretirati kao porezna olakšica onima koji ih budu plaćali te će za takve poslove biti uvedena niža porezna davanja.

"Zakonom smo predvidjeli i dopunske povremene poslove za koje će biti jednak porezni tretman kao za sve ostale poslove. Riječ je o poslovima za koje će poslodavci imati povremenu potrebu, primjerice za većim brojem konobara zbog vjenčanja. Kod tih poslova postojat će ograničeno korištenje. Poslodavac će moći angažirati radnika na takvim poslovima najviše 12 puta godišnje i samo dva dana u tjednu. Radnik će na taj način moći ostvariti godišnje najviše tri mjesečne prosječne plaće", rekao je Mrsić.

Govoreći o podršci uvođenju tog zakona Mrsić je poručio kako ne očekuje da će zakon donijeti u suglasju jer poslodavci traže još veću liberalizaciju, a sindikati i Socijalno vijeće turizma su protiv. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter