Legalizira se umaška "Azurna obala"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od dva desetljeca bespravnog korištenja javne površine u starogradskoj jezgri Umaga, ugostitelji bi na takozvanoj Azurnoj obali za godinu dana najvjerojatnije mogli legalizirati terase svojih restorana.

Te nam je tvrdnje u cetvrtak potvrdio umaški gradonacelnik Villi Bassanese. Po njegovim rijecima, problem s umaškim terasama na šetnici svetog Pelegrina koji se vuce više od 20 godina mogao bi se napokon riješiti, i to izmjenom prostornog plana.

- Buduci da se vec niz godina ovaj problem ocigledno ne može riješiti, idejom o izmjeni prostornog plana, ali i planova nižeg reda, gradska je uprava odlucila tom problemu stati na kraj. Naime, gotovo svi ugostitelji koji imaju restorane na spomenutoj šetnici vec godinama nasipavaju pomorsko dobro i ondje grade terase. Prošle sezone nikla je terasa na terasi.

Sve te godine izredale su se raznorazne inspekcije i donosile rješenja o uklanjanju, rušenju i zabrani gradenja. Od toga je prošlo vec pet godina. Meni nije jasno, ako postoji pravna država, zbog cega institucije te iste pravne države ne naprave reda.



Sada kad su stvari vec gotove, gradska je uprava odlucila stati na kraj svemu tome. Ured gradonacelnika je 17. svibnja ove godine predložio Gradskom vijecu izmjenu prostornog plana i izmjenu detaljnog plana uredenja starogradske jezgre. Tim izmjenama predvidjeli smo proširenje šetnice za nekoliko metara, i to upravo na potezu gdje se sada nalaze te bespravne terase.

U šetnicu bi se ugradila sva potrebna infrastruktura i sagradio bi se novi obalni zid. U tijeku je priprema dokumentacije za izradu studije utjecaja na okoliš i svih drugih dokumenata. Tako proširenom šetnicom dobit cemo oko cetiri metra prostora za šetace, dok cemo terase premjestiti uz restorane i fiksne objekte starogradske jezgre.

Danas je šetnica široka 1,3 metra i ne lici ni na što. Takvom izmjenom prostora uvest cemo reda, Grad ce zaradivati od koncesije i najma javne površine, a ugostitelji ce napokon imati uredne papire za svoje terase. Moramo imati na umu da ondje ima desetak restorana u kojima radi više od 150 ljudi.

S druge strane, cinjenica je da su sada te terase  bespravne. Grad Umag za to nije kriv, a s naše je strane vec nekoliko puta zatraženo da se oglase gradevinska i inspekcija Lucke kapetanije. Unazad pet godina se govorilo da bageri stižu na šetnicu, i eto, do danas im ni traga ni glasa.

Buduci da nisu u stanju riješiti taj problem, Grad Umag se zauzeo da ovakvim pristupom sve to okonca na zadovoljstvo svih involviranih. Istim izmjenama planiramo urediti obližnju javnu plažu Moela. Sagradili bismo dva mala bocna lukobrana i ojacali bi obalni zid, istice Bassanese. (C. B. GALIC, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter