Legalizacijom se ismijavaju prostorni planovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novim prijedlogom Zakona o legalizaciji bespravne gradnje, službenog naziva Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama, koji trenutno po Hrvatskoj "promovira" novi ministar graditeljstva i prostornog uredenja Ivan Vrdoljak, omogucit ce se legalizacija gotovo svih bespravnih objekata, pa i onih u šumi i na poljoprivrednom zemljištu! Jedino se, prema novom prijedlogu, nece moci legalizirati bespravni objekti u parkovima prirode, nacionalnim parkovima, koridorima i objektima od javnog interesa, ali i na takvim prostorima postoji mogucnost tzv. uvjetne legalizacije ako se za to dobije potvrda mjerodavnih tijela.

To bi u prijevodu znacilo da ce svi oni bespravni graditelji u šumama i na poljoprivrednom zemljištu vodnjanskog ili, na primjer, marcanskog priobalja, koji su godinama gradili svoje vikendice u raznoraznim oblicima i stilovima, moci za to dobiti i dozvole! Naime, u odnosu na sadašnje zakonsko rješenje, omogucuje se legalizacija zgrada na površinama izvan gradevinskog podrucja u zašticenom obalnom podrucju mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu koje spada u kategoriju osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom.

Ovaj prijedlog izmjene dosadašnjeg zakona o legalizaciji ide prije ljeta na usvajanje u Hrvatski sabor, trenutno je javna rasprava, a u svibnju bi mogao ici u Vladinu proceduru. Prema novom zakonu, lakše ce se moci prikupiti i dokumentacija za legalizaciju.

- Ne svida mi se ovo što se najavljuje jer se time prakticki ismijava sav onaj trud koji mi opcine i gradovi ulažemo u izradu i donošenje prostornih planova, kaže gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic. Podrucje grada Vodnjana specificno je po nelegalnim gradevinama uz samo more s pogledom na Brijune.

- Ovim se prijedlogom Zakona u našoj opcini može legalizirati više od 90 posto svih bespravnih objekata, a dosad se to nije moglo. Postavlja se, medutim, pitanje kako ce se nakon njihove legalizacije do tih objekata dovesti struja, voda i kanalizacija, istice marcanski opcinski procelnik Zlatko Cetina. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter