Legalizacija: Županija će angažirati i volontere

Upitan rok za rješavanje svih predmeta (D. MEMEDOVIĆ)
Upitan rok za rješavanje svih predmeta (D. MEMEDOVIĆ)

Prema naputku ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, proces legalizacije u Hrvatskoj trebao bi biti završen do kraja 2015. godine. Da bi se to ostvarilo, privremeno će se zaposliti novi službenici, samo u Istri njih 68, koji će pomoći referentima u rješavanju tog obimnog posla. No, mnogi se pribojavaju da u tom roku neće stići obaviti posao, pa čak i s novozaposlenima, a o toj temi ministrica je razgovarala sa županima. Prenoseći zaključke sa sastanka, šef kabineta istarskog župana Duško Kišberi kazao je da je rok za rješavanje svih predmeta do konca 2015. nerealan, uzme li se u obzir ogroman broj predmeta, ali i niz problema i otvorenih pitanja na koja nadležni odjeli još nisu dobili odgovore.

Ministarstvo prostornog uređenja i gradnje odredilo je da 80 posto zahtjeva ili njih 19.500 treba riješiti do kraja 2015. Iako prema županijskom planu do kraja 2015. treba riješiti 18.200 zahtjeva, Kišberi navodi da će ih se u tom roku riješiti više od 20 tisuća. Da bi se to ostvarilo, potrebno je hitno zaposliti dodatne ljude, i to 40 službenika na poslovima prostornog uređenja i gradnje, a sredstva za njihove plaće, opremu i ostale materijalne troškove potrebno je osigurati u proračunu Istarske županije, ističe pročelnik.

Županija stoga danas objavljuje javni poziv za iskazivanje interesa za rad na poslovima legalizacije. Cilj je snimiti situaciju na tržištu kako bi se privukao kadar koji je osposobljen i voljan raditi na navedenim poslovima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter