Legalizacija: Naplaćivali biljege 10 puta više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravnim će odjelima za rješavanje 774 tisuće zahtjeva za legalizaciju sigurno trebati puno više od najavljene dvije godine, a informacije s terena pokazuju i da će ministrica upravnim odjelima još koji put morati poslati upozorenja i upute kako zahtjeve rješavati.

Sudeći prema upitima koje su do sada bespravni graditelji slali Ministarstvu, često se u upravnim odjelima ne postupa onako kako Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nalaže.

Ministarstvo je nedavno poslalo prvu takvu uputu, u kojoj se napominje kako je primijećeno da pojedini upravni odjeli prioritetno rješavaju nepotpune predmete, ili pak da daju nerazumno kratke rokove za dopunu zahtjeva dokumentacijom.

Primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije trebao bi iznositi najmanje 60 dana, a ukoliko stranka iz opravdanih razloga traži dodatno produženje roka, tom zahtjevu treba udovoljiti - smatraju u Ministarstvu.

"Moj je otac predao zahtjev za legalizaciju bez potrebne dokumentacije. Iz ureda za graditeljstvo su mu poslali zahtjev da dopuni dokumentaciju u roku od 30 dana", žali se Ministarstvu jedna stranka.

Kako se žali jedna druga, njoj su u upravnom odjelu, ne navodi kojem, upravnu pristojbu za predavanje zahtjeva, koja stoji 70 kuna, naplatili 800 kuna, na što Ministarstvo odgovara kako je upravni odjel "postupio pogrešno".

Prilikom predaje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju plaća se pristojba od 70 kuna, pri čemu 20 kuna na zahtjev, a 50 kuna na rješenje. Tarifa od 800 kuna naplaćuje se samo kod donošenja rješenja o izvedenom stanju u postupcima započetim po odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji iz 2007. godine. (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter