Legalizacija: Grad koji nema plan ostaje bez novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S jučerašnjim je danom istekao 15-dnevni rok u kojem su gradovi i županije Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja morali poslati svoje planove rješavanja zahtjeva za ozakonjenje bespravnih gradnji, njih ukupno 816.000.

Gradovi i županije trebaju pokazati, i dokazati, na koji će način i s kojim kadrom najmanje 80 posto pristiglih zahtjeva riješiti do kraja 2015. godine. Plan, među ostalim, treba sadržavati podatke o broju djelatnika koji rade na rješavanju zahtjeva i o eventualnom zapošljavanju dodatnih djelatnika.

S podatkom o broju pristiglih planova, i njihovom sadržaju, Ministarstvo jučer još nije htjelo izlaziti u javnost, budući da će idući tjedan još primati i zahtjeve poslane poštom. Većina je gradova i županija planove poslala, no mnogi su od njih, kako se čuje u Ministarstvu, zgrozili ministricu Anku Mrak Taritaš, i sve je izglednije da će takvima rješavanje zahtjeva, na njihovu financijsku štetu, biti oduzeto te prebačeno u središnji ured u Ministarstvu.

Neslužbeno, realan plan poslali su tek rijetki, primjerice Vukovar, dok su iz nekih dalmatinskih, ali i istarskih gradova, došli planovi u kojima stoji, primjerice, da će "prvih mjeseci rješavati po stotinu zahtjeva mjesečno, a zadnja tri mjeseca pred istek roka po tisuću njih na mjesec".

Zakonom je propisano da dvadeset posto sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, koja se plaća prilikom ozakonjenja, ide u proračun jedinice lokalne samouprave čije upravno tijelo donosi rješenje o izvedenom stanju, a koriste se namjenski za rad tih upravnih tijela. Trideset posto sredstva naknade prihod su proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem se području nezakonito izgrađena zgrada nalazi, dok je 50 posto sredstva naknade prihod državnog proračuna. Svi oni gradovi i županije koji sami ne budu u stanju rješavati zahtjeve, drugim riječima, ostajat će bez sredstava. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter