Legalizacija bespravne gradnje uskoro jednostavnija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama u biti slabo provediv, na što upozoravaju ljudi iz struke, pokazalo se nakon pet mjeseci njegove primjene, kada je na razini cijele države pozitivno riješeno tek jedan posto zahtjeva za legalizaciju.

Kao razlog tako sporog izdavanja rješenja baratalo se visokim cijenama legalizacije. Tako je jedan gradanin za ozakonjenje šupe od nekoliko kvadrata platio cak 30 tisuca kuna u beskrajno dugoj i kompliciranoj proceduri punoj papira.

No, razlog lošeg odziva vjerojatno je i u neuskladenosti prostornih planova gradova i opcina sa stvarnim stanjem na terenu. Tako se, recimo, dogada da covjek ne može legalizirati gradevinu jer u prostornom planu piše da se na spomenutoj parceli nalazi posebno vrijedna šuma gdje je zabranjena legalizacija, iako šume ondje nema vec 200 godina i premda u katastarskom izvodu piše da su na toj parceli pašnjak i vocnjak.

U problemima su se, recimo, našli žitelji pulskog bespravnog naselja Monte Turco, koje se, prema prostornom planu, nalazi na osobito vrijednom poljoprivrednom zemljištu, mada takvog zemljišta u biti ondje nema. U slicnim su problemima i vikendaši iz Krnice.Zbog svega toga u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uredenja najavljuju izmjene zakona, najkasnije do ljeta, kako bi se svakoj nelegalnoj nekretnini pristupilo individualno i utvrdilo postoje li uopce uvjeti za ozakonjenje.

- Nadamo se da ce naš prijedlog izmjena proci Vladinu i saborsku proceduru i prije ljeta. Ministarstvo je prijedlog pripremilo i uskoro ce ga javno objaviti na svojoj web stranici www.mgipu.hr, najavljuje Kata Gojevic, glasnogovornica Ministarstva.

- Cilj koji ovim izmjenama želimo postici je pojednostavljenje postupka, a samim time i njegovo ubrzanje i pojeftinjenje. Vjerujemo da bi mnogi vlasnici bespravno sagradenih objekata htjeli ozakoniti svoje objekte jer je mnogima od njih to egzistencijalno pitanje, bilo da se radi o krovu nad glavom ili gospodarskom objektu, kaže Gojevic.

Nadležni uredi na podrucju Istarske županije zaprimili su 418 zahtjeva, izdali tri rješenja, a tri su zahtjeva za legalizacijom odbijena. (Piše M. VERMEZOVIC IVANOVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter