Lee izgubio snagu, New Orleans izdržao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tropska oluja Lee oslabila je do razine tropske depresije dok se u nedjelju približavala Mississippiju, a obrana od poplava New Orleansa bez vecih problema izdržala najveci test od 2005. kad je grad razorio uragan Katrina.

Državni centar za uragane objavio je da je središte Leeja oko 90 kilometara zapadno od McComba, u Mississippiju, s vjetrovima maksimalne brzine 55 km/h.

Oluja je privremeno obustavila rad u više od 60 posto pogona za proizvodnje nafte na moru u Meksickom zaljevu. Ocekuje se da se proizvodnja nastavi cim oluja prode.

Cak i kao tropska depresija, Lee i dalje nosi veliku kolicinu kiše i još uvijek nije prošla opasnost od poplava za dijelove Mississippija u ponedjeljak te Alabame i Tennesseeja u utorak.

U New Orleansu su pala 33 cetimetra kiše otkako je pocela oluja, nekoliko manjih ulica je bilo poplavljeno, ali je gradski sustav za crpljenje vode bio brži od kiše i skrenuo vode u jezero Pontchartrain.

Pola grada leži ispod razine mora, a štiti ga sustav nasipa i ustava. Njegovi nasipi inace mogu podnijeti otprilike dva i pol centimetra kiše na sat.


Podijeli: Facebook Twiter