Lederer: V. d. ne mora biti zaposlenik HNK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ana Lederer upozorila je danas da nije istina da vršitelj dužnosti intendanta HNK-a mora biti zaposlenik te ustanove te da je stoga odluka ministrice kulture Andreje Zlatar Violić o prestanku njezina ugovora o radu bila nezakonita.

Zato je Ministarstvu kulture uputila zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, ističe Lederer u priopćenju.

- Nezakonitom odlukom o prestanku moga ugovora o radu u kojoj se sama ministrica poziva na odredbe Zakona o radu povrijeđena su moja prava iz radnog odnosa te sam isključivo kao radnica i građanka RH iskoristila svoje ustavno pravo na zaštitu povrijeđenih prava, dodaje se u priopćenju.

Lederer upozorava da "ministrica, kao i svi dosad objavljeni medijski napisi, ne razlikuju funkciju intendanta kao formalnog zakonskog zastupnika od statusa intendanta kao radnika, odnosno osobe u radnom odnosu zasnovanom s poslodavcem" te ističe da je Zlatar Violić, ako joj je željela jednostrano otkazati ugovor koji je kao osoba ovlaštena za vođenje poslova HNK-a u Zagrebu sklopila s Ministarstvom, mogla to zakonito učiniti temeljem drugog propisa, "ali nikako pozivajući se na odredbe Zakona o radu".

- Isto tako nestručne medijske analize i konstrukcije o tome da bi teze iznesene u mom zahtjevu za zaštitu prava dovele u pitanje, odnosno učinile nezakonitima mandate svih ravnatelja kazališta u Hrvatskoj, potpuno su paušalne, pogrešno, odnosno nestručno interpretirane te kao takve isključivo mogu zbunjivati javnost", napominje nadalje Lederer.

Način na koji je eliminirana iz natjecanja za mogućeg vršitelja dužnosti intendanta HNK-a nije zakonit, tvrdi Lederer, jer "ni jednim člankom ni jednog zakona Republike Hrvatske nije propisano da vršitelj dužnosti intendanta mora biti zaposlenik HNK-a u Zagrebu". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter