Ledeno vino - kruna proizvodnje vina

Ledena berba u Belju
Ledena berba u Belju

Ledenom berbom Vina Belje i vina Iločkih podruma prošlog je tjedna simbolično okončana vinogradska godina. Ledeno vino spada u vrhunac proizvodnje vina. Preduvjet za ledenu berbu grožđa je temperatura ispod minus sedam stupnjeva u trajanju od najmanje tri dana, a bobice moraju biti smrznute dok se prerađuju. Takav mošt sadrži najmanje 127 Oechsla.

Ledena berba najčešće se odvija krajem prosinca ili početkom siječnja. Ovogodišnji pogodni vremenski uvjeti, odnosno puno sunca i malo padalina tijekom jeseni pogodovalo je visokim postocima šećera grožđa, što daje mogućnost da će ove godine biti odlična ledena berba.

Vina Belje u četvrtak na temperaturi od -9 do -7 stupnjeva Celzija imala su prvu ledenu berbu cabernet sauvignona na lokaciji Karanačko brdo, u Baranji u vatskome Podunavlju, što je ujedno i jedna od prvih ledenih berbi ove sorte općenito u Hrvatskoj. Gotovo pet tona smrznutih bobica trebalobi podariti oko 1.200 litara ledenog vina cabernet sauvignon namijenjenog za posebne užitke. I

z Vina Belje kažu da je ledena berba cabernet sauvignona najljepši  završetak uspješne vinogradarske i vinarske godine koju su obilježili redizajn kompletnog asortimana i zlatna medalja Mundus vini za graševinu berbe 2011. S vjerom u veliki potencijal cabernet sauvignona Vina Belje su na nešto manje od jednog hektara vinograda ostavila grožđe za ledenu berbu.

Iločki podrumi ove su godine ostavili  tri hektara za ledenu berbu grožđa sorte Traminac na položaju Principovac, koji po svojim karakteristikama spada među najbolje vinogradarske položaje u ovom dijelu Europe.

Zadnja ledena berba Iločkih podruma koja je napunjena u bocu je ona iz 2008. godine i koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade; srebrne medalje na natjecanjima Bacchus u Madridu, Vinalies China 2012. te Femmes et vins du monde u Monacu, ali i prestižno priznanje Decanter World Wine Award. (L. BAGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter