Ledeni traminac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Traminac ledeno vino
Godina berbe: 2003.
Proizvodac: Kutjevo d.d.
Lokacija: Kutjevo, Slavonija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: plemeniti sirevi
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 450 kn (Cicibela Rovinj)

Kutjevo je prekrasno slavonsko mjesto koje se nalazi u srcu Zlatne doline ili Vallis Aureae. Tradicija vinarstva seže u 1265. godinu, a tvrtka Kutjevo d.d. generator je vinarstva i rasadnik dobrih kadrova na ovom podrucju. Ovaj vinsko-vinogradarski mastodont proizvodi godišnje oko šest milijuna litara vina, i to u današnje vrijeme nije lako prodati i plasirati na tržište koje nikad nije bilo zahtjevnije i kompliciranije.

Dakle, ako razmišljamo u tom smjeru, ne cudi onda reklama za gemišt u suradnji Studenca i kutjevacke graševine. No, Kutjevo ipak ima i niz izvrsnih vina, a ja bih prvenstveno pohvalio pokretanje proizvodnje pjenušca Maximo, koji ima odlican omjer cijene i kvalitete, a izvrstan je i cuvee Maximo bianco, kao mješavina sauvignona bijeloga i traminca, koji je ovih dana nagraden i Decanterovom zlatnim medaljom.

Takoder moram pohvaliti i cijelu liniju De Gotho, kao i graševinu i chardonnay, koji spadaju u red najboljih hrvatskih bijelih vina.

No, ipak bih se oslonio na najnagradivanija kutjevacka vina, a to su graševina i traminac iz ledenih berbi. Danas bi se pak pozabavio Tramincem, ledenim vinom iz berbe 2003., koji je još uvijek u jako dobroj kondiciji. Svakako treba spomenuti da je Kutjevo lider u kvaliteti i kvantiteti ledenih vina na našim prostorima.

Grožde za ovo vino brano je sredinom sijecnja 2004. godine, kada su se stekli uvjeti, odnosno kada je temperatura bila minus sedam stupnjeva Celzija. U takvoj berbi mora biti i predstavnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo da bi mogao kontrolirati mošt. Nakon berbe grožde je sve do ljeta fermentiralo na niskim temperaturama.

Ledene berbe se rade iskljucivo u dobrim godinama, tako da se ponekad jednostavno preskoci, no onda grožde bude dobro za kasnu berbu prosušenih bobica. Veliki problem je kako ocuvati grožde na trsju, jer opasnost vreba od ptica, koje mogu pozobati bobice. No, spretni vinogradari ovome problemu ipak uspiju doskociti.

Vino ima jako lijepu zlatnožutu boju, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, jako je fine kakvoce. Osjete se note livadnog meda, potom cvijeca s livade u proljece, ružinih latica te zaboravljeni miris rahat lokuma. Nakon toga dolaze mi note ušecerene kore limuna i narance, potom marmelade od marelica i breskvi te kompota od krušaka, dakle jako je kompleksno.

Slatko je, djelomicno toplo zbog šecera, a ne alkohola, te na kraju i mekano. S druge strane djelomicno je svježe te vrlo ukusno i ima puno tijelo. Vino je djelomicno uravnoteženo zbog manje kiseline, no intenzivnost okusa vrlo je izražena i dugotrajna. Kakvoca je fina, a vino harmonicno i spremno za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter