Led za hokej u Areni - od vode s Valdragona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ledena površina na borilištu Arene, na kojoj će se održati spektakl Arena Ice Fever Pula MMXII, radit će se od tehnološke vode s pulskog izvora Valdragon 5, a do amfiteatra će biti dopremana cisternama. Iako je bilo najavljeno da će se za stvaranje leda koristiti tehnološka voda s izvora Karolina podno Arene, od toga se moralo odustati jer voda na mnogim pulskim izvorištima uslijed suše sadrži previše soli, koja bi topila led.

Grad Pula je nakon što je za vikend pala kiša poslao Županiji upit može li se koristiti voda iz hidranta nadomak Arene, no pristigao je negativan odgovor.

- S obzirom na to da oborine koje su pale nisu znatnije utjecale na izdašnost izvorišta koja su u funkciji vodoopskrbe, kao ni na akumulaciju Butoniga, nema uvjeta za ukidanje 1. stupnja redukcije te korištenje vode iz vodoopskrbnog sustava, piše u odgovoru Milana Antolovića, resornog županijskog pročelnika.

Nije preostalo drugo doli naći alternativno rješenje. Valdragon 5 je nedavno, uz sedam od ukupno 14 bunara u Puli, stavljen u pogon i voda je prošla ispitivanja i analize pa je Grad odabrao taj izvor koristiti za ovu svrhu.

- Voda s izvora Valdragon 5 cisternama će se dopremati do Arene. U srijedu navečer počet će izrada ledene plohe, za koju je potrebno 30 kubika tehnološke vode, a uz to će se koristiti 15 tisuća litara glikola, pojasnio nam je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada.

Postavljanje leda i zamrzavanje površine povjereno je stručnom timu iz Italije, u suradnji sa šest skandinavskih stručnjaka. O terenu dimenzija 57 puta 26 metara, točno koliko je borilište u Areni, brinut će se sva sila tehnologije. Čak oko 150 tona teži oprema potrebna za postavljanje i održavanje leda. Prije početka izrade ledene plohe na borilište je postavljen podest. Za stvaranje leda Arenom će se provući dva i pol kilometra cijevi, a za ocrtavanje igrališta na ledu potrošit će se sto litara posebne boje. Posebna mehanizacija održavat će led na temperaturi od minus 12 stupnjeva, čemu će pripomoći i 1.800 četvornih metara folije kojom će se igralište danju pokrivati. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter